Ana Sayfa Çalışma Hayatı Sokağa çıkma yasağı olan günlerde işe gelmeyen personelleri faklı sebep göstererek işten...

Sokağa çıkma yasağı olan günlerde işe gelmeyen personelleri faklı sebep göstererek işten çıkışı yapabilir miyiz?

Sokağa çıkma yasağı olan günlerde işe gelmeyen personelleri faklı sebep göstererek işten çıkışını yapabilir miyiz?

502
0

Maktu ücretle çalışan bir personel, örneğin 2020-Şubat ayında SGK primi 30 gün üzerinden yatan personelin, Nisan ayında sokağa çıkma yasağına denk gelen çalışmadığı süreler için eksik gün gösterilip, SGK primi ödenmezse çalışan için 4857 sayılı İş Kanunu madde 24’ten derhal fesih hakkı doğar mı?

Eğer yasak kapsamında işçi ise ve 10 genel hayatı etkileyen nedenlerle eksik gün kodu verilmiş ise 4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır.

Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir bu ücret ödenmiş ve bakiye yarım ücreti kalmamışsa 4857/24 madde ye göre fesih hakkı doğmamaktadır.

İşyerinin kısa çalışma ödeneği 31.05.2020 tarihi ile bitmiştir. 2 Ay kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. 01.06.2020 itibari ile kısa çalışma ödeneğinden faydalanan personeller nakdi ücret desteğinden faydalanabilir mi?

İşçiler;

a) 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılmak,

b) Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak,

c) Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak,

ç) SGK’ya 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54 veya 55 nolu belge türlerinden bildirilmiş olmak, koşullarını birlikte taşımaları ve işverenleri tarafından 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında gerekli bildirimin yapılması halinde, 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi kapsamında ücretsiz izne ayrıldıkları süre kadar nakdi ücret desteğine hak kazanır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikE-Ticarette “Güven Damgası” Sayısı Artıyor
Sonraki İçerikMayıs ayında kurulan şirket sayısında %22,22 artış oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz