Ana Sayfa Duyurular Haziran’ın ilk yarısında OSB’lerdeki elektrik tüketimi Mayıs’a göre %31 arttı

Haziran’ın ilk yarısında OSB’lerdeki elektrik tüketimi Mayıs’a göre %31 arttı

126
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurulduğunu kaydederek, “Sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de antikor testleri yapılacak.” dedi.

Bakan Varank, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı. Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını nedeniyle dünyanın zor bir sınavdan geçtiğini söyleyen Varank, konuşmasında şunları kaydetti:

KALICI TOPARLANMA: Yeni normale girerken, reel sektörde kalıcı ve istikrarlı bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Sanayideki gidişatı yakından takip ediyor, üretimin öncü göstergelerini düzenli izliyoruz. Nisan ayı sadece Türkiye için değil, tüm dünya için oldukça zorlu bir dönemdi. Ülkeler neredeyse tamamen içe kapandı, ticaret durdu, talep kesildi.

CANLANMA HIZ KAZANDI: Dolayısıyla sanayi üretimindeki düşüş beklentilerimiz dâhilindeydi. Mayıs’tan itibarense ekonomi dipten dönüş sinyalleri vermeye başladı. Haziran’da reel sektördeki canlanma hız kazandı.

ELEKTRİK TÜKETİMİ: Ekonominin toparlanma hızını göstermesi açısından çok güncel bir istatistik paylaşmak istiyorum. Bu ayın ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan ve Mayıs’ı şimdiden geride bıraktı. Haziran’ın ilk yarısında, OSB’lerdeki elektrik tüketimi, Mayıs’a göre yüzde 31 arttı.

EKONOMİYE YENİ SOLUK: Otomotiv, tekstil ve mobilya gibi öncü sektörler tekrar diriliyor. Ekonomiye olan güven artıyor. Bu senenin ilk 5 ayında sanayi siciline 5 bin 547 işletme kaydoldu.  Yani bu yılın ilk beş ayında 5 bin 547 işletme reel sektöre yeni oyuncu olarak girdi, ekonomiye yeni bir soluk getirdi.

520 YENİ FABRİKA ÜRETİME GEÇTİ: Sadece organize sanayi bölgelerimizde, ilk 5 ayda, 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebi de pandemi koşullarına rağmen, geçen seneye göre daha güçlü şekilde seyrediyor.

67 MİLYAR LİRALIK TEŞVİK: Ocak-Mayıs döneminde 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar hayata geçtiğinde, 110 bin vatandaşımıza yeni iş imkânları doğacak. Temel gayemiz, bu gidişatı sürekli bir yapıya oturtabilmek.

GÜÇLÜ BÜYÜME: Salgının dünyadaki seyrine bağlı olmakla birlikte; Ülkemizdeki ekonomik canlanmanın daha da hızlanmasını ve yılın son iki çeyreğinde güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı bekliyoruz. Tabi bu dönemde, salgında ikinci bir dalgayla karşılaşmamak ve reel sektördeki iş güvenliğini azami seviyeye çekmek için attığımız somut adımlar var.

ANTİKOR TESTLERİ: Sağlık Bakanlığımızla birlikte, Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de) antikor testleri yapılacak.

COVID-19 TEDBİRLERİ: Konya ve Bursa’da testler dün itibariyle başladı. Sizlere de müjdeyi vereyim. Kocaeli’nde antikor yani bağışıklık testleri bugün başlıyor. Tabi bu testler kadar önemli olan bir diğer konu da; sizlerin iş yerlerinizde alacağınız tedbirler.

SANAYİNİN KALBİ: Türkiye’de sanayinin kalbi Kocaeli’nde atıyor. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisi’nden aldığınız güçle ülke kalkınmasında kritik bir rol oynuyorsunuz.

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM: Yılbaşından bu yana Kocaeli’nde 3 buçuk milyar liralık sabit yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 500 vatandaşımıza yeni iş kapıları açılacak.

16 MİLYON LİRALIK PROJE: İMES OSB’de Kalkınma Ajansımız desteğiyle Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezini kuracağız. 16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası ajansımız tarafından finanse edilecek. Ağustos ayında da projenin temelini atmak üzere Kocaeli’ne gelmeyi planlıyorum. Bu merkezin hayata geçmesiyle; sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye eğitim verilecek. Firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artırılacak, yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 17.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik13-16 Temmuz 2020 tarihleri arasında Teknoloji ve Ticari İşbirliği Günleri Online B2B İkili Görüşmeler Organizasyonu düzenlenecek
Sonraki İçerikKüçük Çiftçilerin Gelir Vergisinden Muaflığı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz