1- UZLAŞMA YAPILDIKTAN SONRA NE KADAR SÜREDE ÖDEMENİN YAPILMASI GEREKİR?
Uzlaşmanın vaki olması halinde, üzerinde uzlaşılan vergi ve cezanın, düzenlenen uzlaşma tutanağı vergi ve cezaların ödeme zamanlarından önce mükellefe tebliğ olunmuşsa normal vade tarihlerinde;
ödeme zamanları kısmen veya tamamen geçtikten sonra tebliğ olunmuşsa ödeme süreleri geçmiş olanlar uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekir.
Ayrıca, üzerinde uzlaşılan vergi miktarına, verginin normal vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar geçen süre için Vergi Usul Kanununun 112. maddesine göre gecikme faizi hesaplanır.
2- MÜKELLEF UZLAŞILAN VERGİ VE CEZAYI ÖDEMEZSE UZLAŞMA GEÇERSİZ OLUR MU?
Uzlaşmaya varıldıktan sonra üzerinde uzlaşılan tutar kesinleşmekte olup, söz konusu tutarın süresinde ödenmemesi halinde uzlaşma geçersiz sayılmaz.
Ancak, kesinleşen tutarlar üzerinden gecikme zammı hesaplanır.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
Merhaba borc sebbyle anlasma yaptik suan corona vrus sebbyle odmeler ertelndigi icin parayi gondermyo ertelemeye calisyor ve benim onayim olmadan suan ne yapmam lazim elmdeki evrakla icraya mi savviliga mi ne yapmam gerekiyor
Özel bir durum olduğu için hukuki destek almanızı tavsiye ederiz.
Merhaba şahısa kredi çektim ve ödemesi 1sene geçti. Mahkmye verdim uzlaşma sonrası imza attı oducem dedi heray 20 su gün verir sonra korona virius bankadaki borcu 3ay ertelemeye sebebyt verdi o sahisfa bunu kullandı erteledim borcu 3ay demiş arabulucu ula haber gönderdi. Şuan 3ay doldu ve ödeme yapılmadı bugün adliyeden aradılar savicilik artmış ödeme yapıldımi diye bende hayr dedim. şuan ne işlem uygulanacak normlde bana heray 5bin verecekti toplam 5 ay son ayında 5.500 olarak. Şuan icraya mi vercek savcı bunu ben sordum ama bilgi vermediler sistem nasıl işliyor bu durumda bu ayın 20 sinde ödeme günü savicilik bu ayda beklerim 20 sinde oducekmi idemicekmi diye
Merhaba,
Alacağınızın takibini yapan İcra Müdürlüğü ile irtibata geçip bilgi alabilirsiniz. Telefon ile bilgi alamazsanız, İcra Müdürlüğü’ne bizzat gidip durumunuzu izah edip, gereğini yapmalarını talep edebilirsiniz.
Merhaba,
Şahısın biriyle uzlaşma yoluna gittik ve ben uzlaşılan miktarı ödrmedim. Olayda kendimi haklı gördüğüm için ödemekten vazgeçtim. Şahız icra davası açmış imzaladığım kağıdı kullanarak. Bunun itirazı için ne yapmam gerekiyor? Şahitlerim var. Karşı dava açmam mj gerekiyor?
Merhaba,
Yanlış ve eksik bilgi vererek mağduriyet yaşamanıza neden olmak istemeyiz. Bunun için konu ile ilgili seçeneklerinizi bir avukat ile değerlendirmenizi öneririz.
Şahıs firması olarak faaliyet gördüğüm sene itibarı ile iş yaptığım firmadan bana gelen faturanın incelemeye girmiş olup 2018 kapanış yapmış olduğum şahıs firmasından cezam cıktı ödeme gücüm yok bu cezanın hapsi ve yaptırımı nedir? Miktar yüksek ihtiraz etme haklarım varmi
Eğer adınıza düzenlenen ceza Vergi Usul Kanunu’nun 341’inci maddesinde sayılan vergi ziyaı kapsamına giriyorsa cezayı düzenleyen vergi dairesine/birime dilekçe ile uzlaşma talebinde bulunabilirsiniz.
Uzlaşma komisyonları genelde kesilen vergi ziyaı cezasının %80-%90 arasındaki kısmını uzlaşma kapsamında siliyor. Ancak vergi aslında bir indirim yapılmıyor.
Uzlaşma komisyonunda uzlaşırsanız vergi aslının tamamı ile vadesinden bugüne kadar gecikme zammı ve vergi ziyaı cezasının %10-%20’lik kalan kısmını ödemeniz gerekir. Uzlaşma komisyonuna gidip uzlaşmadan da çıkabilirsiniz. Bu durumda Vergi mahkemesinde dava açmak için 15 günlük süreniz olur. Veya uzlaşma başvurusunda bulunmadan direkt vergi mahkemesine dava açabilirsiniz.
Size bu konuda bilgi vermesi için bir mali müşavir ile görüşmenizi tavsiye ederiz.