Ana Sayfa Çalışma Hayatı İşyerinin devrinde personellerin özlük hakları yeni işverene devredilebilir mi?

İşyerinin devrinde personellerin özlük hakları yeni işverene devredilebilir mi?

Kısa çalışma ödeneği alan işçiler kısa çalışma ödeneğini yeni işverene devredebilirler mi?

611
0

Fason tekstil atölyemizde 5 kişi çalışıyor. İş yerimizi devredeceğiz. Kapatan mükellef işçilere tazminat ödemek durumunda mı? Eski işverendeki tazminat haklarının yeni işverene devri söz konusu olur mu? Yoksa eski işveren tazminat vermek zorunda mı? Bu işçiler kısa çalışma ödeneğini almakta kısa çalışma ödeneğini yeni işverene devri olur mu?

İş Kanunu’nun 6. Maddesinin 5. Fıkrasında; devreden veya devralan işverenin iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemeyeceği, devir olayının işçi yönünden haklı sebep oluşturmayacağı belirtilmiştir.

Söz konusu maddeye göre, işyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devredilen işyerinde mevcut olan iş sözleşmeleri sona ermeyip, bütün hak ve borçları ile devralana geçeceğinden, işçi işyerinin devri ile kıdem tazminatına hak kazanamaz.

Kıdem tazminatı konusunda bu tazminatı özel olarak düzenleyen ve halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasanın 14. Maddesinin uygulanması gerekir. Buna göre, devreden işverenin sorumluluğu işçiyi çalıştırdığı sürelerle ve devir esnasındaki işçinin aldığı ücret seviyesi ile sınırlıdır.

Ancak işçi, devreden ve devralan işverenler yanında geçirdiği sürelerin toplamı üzerinden kıdem tazminatını devralan işverenden talep edecektir. Buna karşılık işçi isterse, isterse sorumlu olduğu kısım için devreden işverene de başvurabilir.

Ayrıca devreden işverenin sorumluluğunun devir tarihinden itibaren iki yıllık süre ile sınırlı tutulması hükmü, kıdem tazminatı için geçerli değildir.

İhbar tazminatında ise; devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlü olup, işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesinin devralan işveren yanında ihbar tazminatına hak kazandıracak bir biçimde sona ermesi halinde, devralan işveren, devreden işverenin işyerinde geçen süreler de dâhil olmak üzere tüm hizmet süresi üzerinden ihbar tazminatı ödemekle zorunda kalacaktır.

İşveren devrine ilişkin bilgi ve belgeler İŞKUR’a bir dilekçe ile bildirilmelidir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Organize Sanayi Bölgesi Yönetimlerindeki Trafoların İz Bedelle Devri KDV’ye tabi midir?

SGK Kanununda iş yeri, iş yerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakline ilişkin hükümler

İşyerini devreden işverenin işyerinde çalıştırdığı işçilerle ilgili sorumluluğu devam eder mi?

Önceki İçerik12 İlaç Daha Geri Ödeme Listesine Alındı
Sonraki İçerik2020 LGS kapsamında sınav yapılan okul sayısı beş kattan fazla arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz