Ana Sayfa Çalışma Hayatı Personeller virüs salgınını gerekçe göstererek sözleşmelerini feshedip tazminatlarını alabilir mi?

Personeller virüs salgınını gerekçe göstererek sözleşmelerini feshedip tazminatlarını alabilir mi?

Emekli statüsünde çalışan bir işçi sözleşmesini haklı nedenlere bağlı olarak feshedip kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?

597
0

Covid19’a yakalanma ihtimalini ve 65 yaş üstü annesine bakmakla yükümlü olduğunu gerekçe olarak gösteren emekli statüsünde çalışan bir işçi sözleşmesini haklı nedenlere bağlı olarak fesih hakkını kullanıp kıdem tazminatına hak kazanabilir mi?

İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı aşağıda sayılmıştır ve sizin çalışanınızın nedeni aşağıda sayılan nedenlerin arasında yer almamaktadır. Bu kişinin belirtmiş olduğu nedenlerle istifa hakkı bulunmaktadır.

Madde 24 – Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:

 I.Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II: Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa yahut çalışma şartları uygulanmazsa. 

III. Zorlayıcı sebepler: İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Çalışan personelin ay içerisinde hiç işe gelmemesi durumunda iş akdini tazminatsız fesih edebilir miyiz?

İşçi yapması gereken görevleri kendisine hatırlatılmasına rağmen yapmıyorsa iş akdi nasıl fesih edilir?

Nakdi ücret desteği alan firma tekrar çalışmaya başladığında bir kuruma bildirimde bulunur mu?

 

Önceki İçerikTiyatro seyirci sayısı 2018/2019 sezonunda %0,7 arttı
Sonraki İçerik6.653’ü yerli, 1.957’si ithal olmak üzere toplamda 8.610 ilaç geri ödeme listesinde

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz