2020 Mayıs ayında KÇÖ başvuran bir firmada çalışana e-devletten bakıldığında 12 günlük kçö ödemesi çıkmış. Bu çalışan aralıklarla 1’er günlük toplamda 2 günlük rapor almış. İŞKUR’a bu raporlar gönderildi ama İŞKUR’un ödeme günü değişmedi. Toplamda 2 günlük raporu işveren ödeyebilir mi?
İşçi rapor almış ve kçö alıyorsa bu günler toplanıp 27 kodla bildirilmelidir.
Ayrıca rapor onaylanmalıdır. Raporlu işçinin çalıştırılmaması gerekir ve fiili çalışması olmayan işçiye ücret ödenmemesi gerekir. İşverenin yalnızca analık halinde çalışmamıştır ikonu işaretlenerek raporlu olduğu günlerde atıfet kabilinden ödeme yapması söz konusudur.
Mayıs ayında işyerimiz normal seyrinde çalışmaktadır. Yalnız sokağa çıkma yasağı kapsamında 15 gün personel zorunlu nedenlerle çalışamadı. Mayıs ayında kaç gün eksik gün göstermeliyiz?
4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir. Kalan günler 10 kod genel hayatı etkileyen nedenler seçilmelidir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER