Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli tanı kitini ilk kez tanıttı. Antikor testlerini üreten Türklab firmasının dünyanın her tarafına test kiti satabildiğini kaydeden Bakan Varank, “Bu firmamızın yeni bir projesine TÜBİTAK’tan destek vereceğiz. Yerli tanı kitleriyle ilgili yeni projelerimiz de var.” dedi.
Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) tedavisinde kullanılan iki ilacın yerli sentezinin bu ay içinde tamamlanacağına dikkati çeken Varank, “İlaçla ilgili bu ay içinde vereceğimiz müjdeler olacak.” ifadesini kullandı.
Bakan Varank, Tvnet televizyonunda, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı teknoloji atılımlarını anlatarak, gündemi değerlendirdi. Yerli tanı kitini ilk kez tanıtan Varank, konuşmasında şunları kaydetti:
MİLLİ UZAY PROGRAMI: Türkiye Uzay Ajansı’nı yakın zamanda kurduk. Türkiye’nin 20 yıllık hayaliydi. Kendi kabiliyetlerimize göre Türkiye’nin milli uzay programını tespit edeceğiz. Türkiye’yi bu alanda atılım gerçekleştirecek bir konuma geçeceğiz.
İMECE’NİN SON MONTAJI: Bakan arkadaşlarımızla İmece uydusunun son montajını gerçekleştirdik. İmece, bir yer gözlem uydusu. Bu uydu, Türkiye’nin metre altı çözünürlükteki ilk yerli ve milli uydusu olacak. Ülkelerin kendi yer gözlem uyduları olması çok stratejik. İmece de çok önemli kabiliyetleri bize kazandıracak.
GURUR VERİCİ BİR PROJE: Uçuş bilgisayarı tamamen yerli ve milli. En önemlisi de yüksek çözünürlüklü bir kamerası var. Ülkemizde açılışını Cumhurbaşkanımızla yaptığımız Optik Araştırmalar Merkezinde geliştirilmiş yüksek çözünürlüklü bir kamera. Yüksek radyasyonda, eksi 150 ila artı 150 derece arasında çalışacak. Testler başarılı olduğunda 2021’de kendi yerli ve milli gözlem uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Sivil ve askeri kullanım için önemli bir kabiliyet. Heyecan, gurur verici bir proje.
ROKET ÇALIŞMALARI: Uzaya erişim noktasında roket çalışmaları yürüyor. Yer istasyonları ile ilgili faaliyetlerimiz sürüyor. Türkiye Uzay Ajansı ile uzay programımızla iddialı hedeflerimizi, Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye ile paylaşacağız.
YERLİ OYUNA DESTEK: Girişimcilik, bakanlık olarak 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizle özel olarak aldığımız bir başlık. Tüm dünyada girişimcilik faaliyetleri ekonomilere yön veriyor. Bildiğiniz gibi yerli oyun PEAK şirketi 1.8 milyar Dolar’a satıldı. Bu el değiştirmeyle birlikte kamuoyunun dikkati girişimciliğe çekilmiş oldu. Girişimciliği Türkiye’de yüzde 90’lar seviyesinde kamu fonluyor.
KOSGEB’İN GİRİŞİMCİLİK EL KİTABI: İcat çıkarmak isteyen, bir fikrini ete kemiğe büründürmek isteyenlere desteklerimizi veriyoruz. KOSGEB, Türkiye’de girişimciliği destekliyor. Sadece para vererek yapılacak bir iş değil bu. Mentörlük, yol arkadaşlığı, yapmanız lazım. İşte KOSGEB’in Girişimcilik El Kitabını da online eğitim platformunda kullanıyoruz. Gayet başarılı bir kitap. Web sitemize de koyduk. Herkes bunu okuyabilir.
YENİ FON: (Peak Games) O şirketin kuruluşundan itibaren ortaklarına baktığınızda yabancı ortakları olduğunu da görüyorsunuz. Yurt dışındaki yatırım fonu bu şirketin değerini geleceğini görüyor ve bu şirkete baştan yatırım yapıyor. Tamamı Türk yatırımcılar olsaydı orada oluşan katma değeri Türk yatırımcılar elde etmiş olacak. Buradaki refahtan yabancı yatırımcılar da faydalanmış oluyor. Bununla ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni fonların kurulmasıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilgili çalışmalar sürüyor.
BAŞARI HİKAYESİ: Yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazının dünyanın her tarafına ihracat yapılıyor. Bir kısmı hibe. Somali, Çad, Brezilya, Nijer, Libya gibi. Milli solunum cihazı bizler için başarı hikayesi. Biz bu cihazları seri üretime geçirmiş olduk. Bu cihazın üretiminde başka hiçbir yurt dışı tedariğe ihtiyacımız olmayacak. Üretim kapasitesi gayet yüksek. Günlük 300 adet bu cihazlardan üretiliyor.
YERLİ TANI KİTİ ÜRETİMİ: Türklab, antikor testlerinin başarıyla üreten bir firmamız. Ben de onların testini buraya getirmek istedim. Bu firmamız dünyanın her tarafına test kiti satabilen bir firmamız. TÜBİTAK ile tanı kitleri konferansı gerçekleştirdik. Bu firmamızın yeni bir projesi için TÜBİTAK’tan destek vereceğiz. Kandan yapılan bu antikor testini kamuoyu ile paylaşmak istedim. Yerli tanı kitleriyle ilgili yeni projelerimiz de var.
AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI: Aşı ve ilaç konusunda 17 proje var. 8’i aşı 9’u ilaç geliştirme projesi. 8 aşı projemiz de çok başarılı şekilde devam ediyor. Aşılması gereken konular, atılması gereken adımlar var. Bu 8 aşı projesinden 4’ünde hayvan deneyleri aşamasına gelmiş durumdayız. İnşallah güzel neticeler alırız.
YENİ MÜJDE: Antikor testleri vücudunuz bu hastalığı atlattıysanız, oluşan antikorları tespit eden testler. Tarama testleri tüm dünyada antikor testleri üzerinden yapılıyor. İlaçla ilgili bu ay içinde vereceğimiz müjdeler olacak. Bu ilaçlar zaten şu an hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Biz bunların yerli sentezlerini geliştireceğiz.
AKTİF VE ETKEN MADDEDEN ÜRETİM: Yerli sentez ne demek? Siz ilaçları çok farklı şekilde geliştirebilirsiniz. Etken maddesini yurt dışından getirip burada paketleyip ilaç haline getirebilirsiniz. Bunu da yerli ilaç olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak aktif madde, etken madde için yurt dışına bağımlı kalırsınız. Bizim burada sentez olarak geliştirdiğimiz projelerde biz bu etken maddeyi paketlemeyeceğiz. Bu ilaçların etken maddesini kendimiz, ülkemizde bilim insanlarımızla sentezleyeceğiz, aktif maddeden, etken maddeden bu ilaçlarımızı üretmiş olacağız.
YERLİ SENTEZ: İki ilacımızla ilgili, şu anda Covid-19 tedavisinde kullanılan, sağlık bakanımızın birkaç kere belirttiği ilaçların yerli sentezini bu ay içinde tamamlamış olacağız. Yerli sentez olarak geliştirdiğimiz projelerde biz bu etken maddeyi sentezleyeceğiz oradan da ilaçlarımız üretmiş olacağız. 2 ilacımızla ilgili, Covid-19 tedavisinde kullanılan yerli sentezi bu ay tamamlayacağız.
TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ: ÇED raporu, olumlu bir şekilde neticelendi. Cumhurbaşkanımız bu projenin teşvik kararnamesini yayınlamıştı. Biz de teşvik belgesini hazırlayarak kendilerine verdik. Temel atma hazırlıklarını yapıyorlar. Uygun bir takvime göre temel atma kısa süre sonra gerçekleşecek. Hedeflenen sürelerle ilgili büyük sarkmalar beklemiyoruz.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu 05.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.