Ana Sayfa Mevzuat  Geriye Yönelik Teşviklerden Yararlanma Süresi 30/06/2020 Tarihine Uzatıldı

 Geriye Yönelik Teşviklerden Yararlanma Süresi 30/06/2020 Tarihine Uzatıldı

554
0

TÜRMOB

Mevzuat Sirküleri 01.06.2020/125-1

 Geriye Yönelik Teşviklerden Yararlanma Süresi 30/06/2020 Tarihine Uzatıldı

ÖZET − 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesi kapsamında 2018/Mart ayı/dönemi ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (1/6/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini, en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK / İşveren/E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla SGK’ ya göndermeleri gerekmektedir. − 2018/Nisan ayı ve sonrasına ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için; Altı aylık yasal süre içinde SGK’ ya başvurduğu halde talepte bulunduğu aylara ilişkin asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini 1/6/2020 tarihi itibariyle halen sisteme yüklemeyen işverenlerin, söz konusu asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini, en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

GERİYE YÖNELİK TEŞVİKTEN YARARLANMA VEYA TEŞVİK DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN İŞLEMLER

5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği ile ilgili usul ve esaslar 29.05.2018/92 sayılı sirkülerimizde açıklanmıştır. Yine 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği ile ilgili iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerinin SGK sistemine yüklenmesi ile ilgili 10.05.2020/112 sayılı sirkülerimiz yayımlanmıştır.
Ancak SGK tarafından yayımlanan genel yazıda, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle, 5510 sayılı Kanun’un Ek 17’nci maddesi kapsamında geriye yönelik prim teşviki, destek ve indirimlerden yararlanma başvurusunu yasal süresi içinde yapan işverenlerin, bu taleplerine ilişkin düzenleyecekleri iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en son SGK’ya verme tarihlerinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmiştir.
Buna göre,
− 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında 2018/Nisan ayı ve sonrasına ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;
Altı aylık yasal süre içinde SGK’ ya başvurduğu halde talepte bulunduğu aylara ilişkin asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini 01/06/2020 tarihi itibariyle halen sisteme yüklemeyen işverenlerin, söz konusu asıl/ek/iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
− 5510 sayılı Kanunun Ek 17’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında 2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin olmak üzere geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği için;
2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin yasal süresi içinde (1/6/2018 ve öncesi) teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebinde bulunan işverenlerin, bu başvurularına ilişkin iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini/muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini en geç 30/6/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” ekranları vasıtasıyla SGK’ya göndermeleri gerekmektedir.
2018/Mart ayı ve öncesine ilişkin teşvikten yararlanma veya teşvik değişikliği talebini yasal süresi içinde yapan işverenlerin, 30/6/2020 tarihinden sonra “e-SGK / İşveren / E-Bildirge V2 / Aylık Prim Hizmet Belgesi Girişi” SGK’ya gönderecekleri iptal/asıl/ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgeleri/muhtasar ve prim hizmet beyannameleri işleme alınmayacaktır.


Kaynak: TÜRMOB Mevzuat Sirküleri 01.06.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFire Sonucu Meydana Gelen Kayıpların KDV’sini indirebilir miyiz?
Sonraki İçerikİşletmede kayıtlı olan; yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz taşıtlarının giderler ve KDV’si indirilebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz