Ana Sayfa Duyurular Tüm sektörler için Döviz Kullanım Oranı yeniden %80 olarak belirlendi

Tüm sektörler için Döviz Kullanım Oranı yeniden %80 olarak belirlendi

436
0

Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yürütülecek işleme faaliyetlerinde döviz kullanım oranı (DKO) için sektörel bazda ayrım 2011 yılı itibariyle aşağıda yer aldığı şekilde düzenlenmişti. Bahse konu uygulama 29.05.2020 tarih 31139 sayılı Resmi Gazete ile yürürlükten kaldırılmış olup, tüm sektörler için DKO oranı yeniden %80 olarak belirlemiştir.

Eski uygulama; Dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranı otomotiv sektöründe düzenlenen belgeler için azami %65, deri ve deri mamulleri ile çimento, cam, toprak ve seramik ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %60, tekstil ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %65, konfeksiyon ve orman ürünleri sektöründe düzenlenen belgeler için azami %70, bunun dışında kalan sektörler için azami %80’dir. Ancak, ikincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran azami %100 olarak tespit edilebilir.

Yeni uygulama; Dahilde işleme izin belgesi kapsamında döviz kullanım oranı %80’i geçmemek üzere Bakanlıkça belirlenir. Ancak, ikincil işlem görmüş tarım ürünleri taahhüdü içeren belgelerde bu oran Bakanlıkça azami %100 olarak tespit edilebilir.

Döviz kullanım oranı: Dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamındaki CIF ithal (yurt içi alımlar hariç) tutarının FOB ihraç tutarına (ikincil işlem görmüş ürünün serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerine göre ithalatının yapılması halinde bu ürünün gümrük kıymeti dahil) olan yüzde oranını’dır.

İlgili düzenleme de yer alarak 2016/12 sayılı Tebliğ’e eklenen geçici 35’inci madde uyarınca; yukarıda yer alan düzenleme 29.05.2020 tarihinden sonra düzenlenen Belgeler için geçerlidir.


Kaynak: İTKİB Duyurusu 29.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik65 Yaş üstü meslek mensupları kendilerinin ve mükelleflerinin beyannamelerini ne zaman beyan edecektir?
Sonraki İçerik2020 yılı Ocak-Şubat-Mart ayları e-defter beratlarının yüklenme süreleri güncellendi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz