Ana Sayfa SGK Faaliyeti tamamen durdurduğumuz iş yerimizde kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteğinden...

Faaliyeti tamamen durdurduğumuz iş yerimizde kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteğinden faydalanamayan emekli personelimize maaş ödemesi yapmalı mıyız?

502
0

İşyerimiz kısa çalışma ödeneğine baş vurup işyerindeki faaliyetini durdurmuştur. Çalışan bir emekli KÇÖ’den ve ücretsiz izin yardımından yararlanmamaktadır. İşyerimiz kapalı olmasına rağmen kendisine ücret ödemesi yapmak zorunluluğu var mıdır?

4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır. Buna göre işçiye ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.

Fiili çalışmanın olmadığı diğer günler varsa yıllık ücretli iznin kullandırılması ya da 10 genel hayatı etkileyen nedenler seçilerek eksik gün bildirilmesi olacaktır.

Daha önce 6111 kanun numarası ile verdiğimiz mart ayı APHB’sinde matrah ve gün değişmeksizin, eksik gün nedenini düzeltmek amacıyla yasal süresi dışında İptal/Ek vereceğiz. Bu durumda, 1. Vereceğimiz Ek APHB’yi 6111 kanun numarası ile verebilir miyiz? Matrah ve gün değişmediği için İPC’nin olacak mıdır?

Eksik gün değişikliği dilekçe ile yapılmaktadır. Ek ve iptal vermenize gerek bulunmamaktadır.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTasfiye’deki şirketin aktifindeki faydalı ömrü bitmiş sabit kıymetleri kayıtlardan nasıl çıkartabiliriz?
Sonraki İçerikPamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı İle Ham Post ve Deri Teslimlerinde KDV Tevkifatı Uygulaması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz