Ana Sayfa Vergi Faiz, Repo, Özel Finans Kurumları Tarafından Ödenen Kar Payı Gelirinin Vergilendirilmesi Nasıl...

    Faiz, Repo, Özel Finans Kurumları Tarafından Ödenen Kar Payı Gelirinin Vergilendirilmesi Nasıl Olacaktır?

    2163
    0

    Bankalar arası mevduat ile aracı  kurumların borsa para piyasasında değerlendirdikleri kendilerine ait paralarına  yürütülen faizler hariç olmak üzere, tam veya dar mükellef ayrımı yapmaksızın  ve mevduatın TL veya döviz cinsinden olmasının bir önemi olmaksızın, tüm  mevduatlar tevkif yoluyla vergilendirilmektedir.

    1- 2013 takvim  yılında elde edilen döviz tevdiat hesaplarına yürütülen,
    1.1- Faizler vadelere göre %  18, % 15 ve % 13 oranlarında;
    1.2- Mevduat faizleri de vadelere göre % 15, % 12 ve %  10 oranlarında tevkifata tabidir. (01.01.2013 tarihli ve 28515  sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 24.12.2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı  Bakanlar Kurulu Kararında yapılmış olan düzenlemeler çerçevesinde)

    2- Yukarıda bahsi geçen Kararname  dışında kalan mevduat hesaplarından elde edilen gelirlere ise % 15’lik kanuni oran uygulanmaktadır.

    3- Repo işlemlerinden 2016 takvim  yılında elde edilen gelirler % 15 oranında tevkifata tabidir.

    4- 2016 takvim yılında elde edilen
    4.1- Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile kar ve zarar ortaklığı belgesi karşılığı ödenen kar payları % 15 oranında;
    4.2- Katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar payları  vadelere göre % 18, % 15 ve % 13 oranlarında;
    4.3- Katılım bankaları tarafından  katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları da yine vadelere göre % 15, % 12  ve % 10 oranlarında tevkifata tabidir. (24.12.2012 tarihli ve  2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yapılmış olan düzenlemeler çerçevesinde)

    ***Tevkif yoluyla vergilendirilen bu  gelirler için yıllık beyanname verilmeyecek olup, tevkifat uygulamasında gelir  sahibinin gerçek/tüzel kişi ya da tam/dar mükellef olmasının veya elde edilen  gelirin vergiden istisna olup olmamasının önemi bulunmamaktadır.

    Kaynak: Gelir Vergisi Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikEşit işe eşit ücret ödemek zorunda mıyız?
    Sonraki İçerikHafta içi işe aldığımız kişi için o hafta sonu için ücreti ödenecek midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz