Ana Sayfa SGK Firmamızda staj yapan üniversite ve lise stajyerlerini muhtasar prim beyannamesinde bildirmeli miyiz?

Firmamızda staj yapan üniversite ve lise stajyerlerini muhtasar prim beyannamesinde bildirmeli miyiz?

3884
0

2019 Temmuz ayında işten çıkışını yaptığımız personele 2020 Mayıs ayında prim ödemesi yapacağız. Yaptığımız ödeme için SGK kesintisi yapmak gerekir mi?

İsçiye bu ödemeyi mahkeme kararına göre yapıyorsanız ödemenin yapılığı donem için aphb düzeltmeyip primini ödemeniz gerekmektedir.

Üretim yapan firmamız, 3308 sayılı kanun kapsamında Mesleki Lise Stajyer ve Üniversite Stajyeri çalıştırıyor. İşe girişleri Okulları tarafından yapılıyor. Bankadan stajyerlerimize 1.800 TL maaş ödüyoruz. Bu ödeme için vergi ödenmeli mi? Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesinde bu stajyerleri bildirmek gerekiyor mu?

Staja tabi tutulan öğrencilerden okudukları eğitim kurumunda zorunlu staj şartı bulunanlar yanında okul tarafından staj yapması uygun görülen öğrenciler de staja başladıkları tarih itibariyle 5510 sayılı Kanunun 5/b maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve SGK primleri okulları tarafından yatırılır.

Yani stajda öğrenci adına yatırılan primler, emeklilik için sayılmamaktadır.

3308 sayılı kanun kapsamında kabul edilen mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının listesi YÖK tarafından yayınlanmıştır. Bu yayınlanan listede yer alan mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının öğrencilerinin işletmelerde staj yapması durumunda ücrette ödenmesi gerekecektir. Bu listede yer almayan okulların öğrencilerine staj süresince ücret ödenme zorunluluğu yoktur.

Ücret ödeme zorunluluğu mesleki ve teknik okul öğrencileri için geçerlidir.

Ücretleri asgari ücretin altında ise gelir ve damga vergisinden muaftır. Asgari ücretin üzerinde ödeme varsa aşan kısımdan gelir ve damga vergisi kesilecektir muhsgk’da bildirilmesi gerekiyor.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKamu kuruluşlarının düzenlemiş olduğu makbuzlar B formunda bildirilir mi?
Sonraki İçerikForklift için yapılan harcamaların tamamını gider olarak kullanabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz