Şirket ortağı olup başka bir işyerinde SGK’lı olarak çalışanlar kısa çalışma veya ücretsiz izin desteğinden faydalanabilirler mi?
Kısa çalışma ödeneği adına işsizlik sigortası primi ödenen herkesi alabileceği açıktır.
Ancak şirket ortağı olup hizmet akdiyle başka işyerinde ücretli çalışanların 450/60 günü sağlamaları halinde kısa çalışma ödeneğine hak kazanmaları söz konusu iken kesintiye uğrama nedeniyle artık sigortalı 4a’lı olamayacaklarıdır. O tarihten itibaren de artık bağ kurlu 4b’li sayılacaklarıdır.
Covid 19 Salgını nedeni ile İşçi tarafından Ücretsiz izin talebi olursa bunun onayı İşverene mi bağlı Yoksa Zorunlu mudur acaba? Ayrıca İşveren bu talebi kabul etmez ise İşçi İş sözleşmesini tek taraflı Haklı nedenler ile feshedebilir mi?
Ücretsiz izin talebi tarafların yazılı anlaşmasıyla olur. Nakdi ücret desteğindeki ücretsiz izinde yetki işverendedir.
Şöyleki; 17/4/2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu İŞVEREN TARAFINDAN 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici 10 uncu maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçileri, denilmektedir.
İşyerinde çalışma yasaklanmamış ise işçi çalışmak durumundadır. Nakdi ücret desteği almak istemesi işçiye haklı neden oluşturmayacaktır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.