Ana Sayfa Muhasebe E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sevk irsaliyesi yerine geçer mi?

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura sevk irsaliyesi yerine geçer mi?

888
0

E fatura mükellefiyiz. Mal sevkiyatlarında bazen matbaadan basılan kâğıt sevk irsaliyesini, bazen de e-faturanın kâğıt çıktısını sevk irsaliye yerine kullanabilir miyiz?

E-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine düzenledikleri e-Faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde e-Faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer.

Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için e-Faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.

Yurtiçi müşterim yine yurt içindeki bir turizm şirketinden 21.000 TL’lik KDV’siz bir yurt dışı konaklama açıklamasıyla hizmet almış. Ancak fatura kâğıt düzenlenmiş. GİB portaldan düzenlenmemiş. Sorulduğunda yurtdışı ihracat olduğu ve 30.000 TL’den düşük olduğu için GİB-portal üzerinden kesmeye gerek yok denmiştir. Bu uygulama doğru mudur?

E-fatura kullanıcı olmayan mükellefler yurt içi satışlarında; faturayı kestiği taraf vergi mükellefi ise 5 bin TL üzeri vergiler dahil satışını e-arşiv fatura üzerinden düzenlemelidir. Yurt dışına yaptığı satışlarda yurt dışına keseceği fatura da kriter alabileceği tutar 30 Bin TL vergiler dahildir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİhraç Edilecek Malların Üretiminde Kullanılmak Üzere Yurt Dışındaki Müşteriler Tarafından İmal Ettirilen Model Kalıplarda KDV Uygulaması
Sonraki İçerikYer altında çalışan personellerin kıdem tazminatı hesaplamasında baz alınacak süre nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz