Uluslararası ticarete katılan ülkeler, ithalat ve ihracat işlemlerinde uyguladıkları vergi oranlarını, yaptıkları kontrolleri, dış ticarette uyguladıkları yasaklamaları, miktar kısıtlamalarını ve diğer dış ticaret kurallarını tarife sınıflandırmasına göre belirlerler. Gümrük işlemlerini yaparken ürününüzü gümrük idaresine ticari adıyla değil, tarife sınıflandırmasının kullandığı kodlama sistemiyle tarif edersiniz. Gümrük beyanınıza, eşyanın ticari adı ile, tarife sınıflandırmasına göre belirlenen tarife pozisyon numarasını kaydedersiniz. Eşyanın tarife sınıflandırması, eşyanın gümrük kıymeti ve menşei ile gümrük vergilerinin hesaplanmasında kullanılan temel faktörlerden biridir.
Eşyanızın gümrük işlemlerinin doğru yapılması, fazla veya eksik vergilendirilmemesi ve yaptığınız ticaretin istatistiklere doğru yansıması için tarife sınıflandırması hakkında bilgi sahibi olmanız ve eşyanızın bu sınıflandırmadaki yerini bilmeniz gereklidir.
Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.