Ana Sayfa Mevzuat Geçici depolama nedir?

Geçici depolama nedir?

1309
0

Eşyanız Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelmeden önce eşyanızın taşındığı taşıt aracı ile o taşıtta yer alan eşyaya ilişkin genel bilgilerin yer aldığı bir beyan verilir. Bu beyana “özet beyan” denir.

Özet beyanın verildiği tarihten itibaren, eğer eşyanız denizyolu ile geldi ise 45 gün, diğer yollar için ise 20 gün içerisinde eşyanız için “gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanım” belirlenmesi gerekir. Özet beyanın önceden verildiği durumlarda, bu süreler eşyanız gümrüğe sunulduktan sonra başlar.

Bu süreç içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelen eşya, taşıyıcınız tarafından gümrüğe sunulur. Eşyanın gümrüğe sunulmasından gümrükçe onaylanmış bir işlem ve kullanıma tabi tutulmasına kadar olan sürede eşyanız gümrük mevzuatı açısından “geçici depolanan eşya” statüsündedir. Bu eşya sadece gümrük idarelerinin uygun gördüğü yerlerde ve belirlenen koşullarda depolanır.

Geçici depolama yerleri, genellikle, geçici depolanan eşyanın her türlü dış etken ve müdahalelerden korunmasını sağlayacak şekilde yapılmış ve taşıtların durduğu, yanaştığı veya indiği yerlere mümkün olduğu kadar yakın olan ambar, depo, ardiye veya hangar gibi depolama alanlarıdır. Geçici depolama yerlerinin bulunmadığı yerlerde gümrük idaresinin izni ile geçici getirilen eşyanın konulduğu yerler geçici depolama alanı olarak kabul edilebilir.

Yukarıda belirtilen süreler içinde kendilerine gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenmesi gerekli işlemlere başlanmamış eşya, herhangi bir adli veya idari takibata konu olmaması halinde, gümrük mevzuatı hükümlerine göre tasfiye edilir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDernekler ve vakıflar mücbir sebep belirtip vergi ödemelerini ve bildirimlerini erteleyebilir mi?
Sonraki İçerikCovid -19 virüsüne yakalanmış olan mali müşavirler sorumluluklarının ertelenmesi için nereye başvuru yapmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz