Ana Sayfa Duyurular Görme engelli öğrenciler için metinleri Braille Alfabesine çeviren program geliştirildi

Görme engelli öğrenciler için metinleri Braille Alfabesine çeviren program geliştirildi

577
0
Koronavirüs salgını nedeniyle bir taraftan öğrencilere uzaktan eğitimle ilgili destekler sürerken diğer taraftan da üretime yönelindi. İhtiyaç duyulan yerli üretime öncelik verildi.
Konya’da, görme engelli bireyler için herhangi bir metni Braille alfabesine çeviren yazılım geliştirildi. Konya Mediha Hasan Tahsin Alaylı Görme Engelliler Ortaokulu öğretmenlerinden Nusret Başçiftçi’nin koordinatörlüğünde, Adem Fesli, Levent Vural ve Faruk Eker’in geliştirdiği “bir metni yazıdan kabartmaya (Braille alfabesine) çeviren program” ücretsiz kullanıma sunuldu.
Görme engelli bireylerin okuyup yazmaları için geliştirilen ve uluslararası alanda da genel bir geçerliliği olan kabartma yazıyla ilgili Konya’daki öğretmenler tarafından geliştirilen uygulamanın, görme engelli bireylerin eğitimine büyük katkı sağlayacağı ifade edildi.
Eş değer uygulamaların erişimine, dünyanın farklı noktalarında çok pahalı bir bedel karşılığında imkan sağlandığı, bu sebeple hem Türkiye’de hem de dünyanın pek çok yerinde bu uygulamalardan yeterince faydalanılamadığı vurgulandı.
“Bugünlerde güzel haberler almak hepimizi mutlu ediyor”
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, dünyanın zorlu günlerden geçtiğini, Bakanlık olarak tüm imkanlar ve kapasiteyle öğrencilerin, öğretmenlerin ve vatandaşların hizmetinde olduklarını belirtti.
Her geçen gün ekipleriyle birlikte verilen hizmetlerin kapasitesini artırırken, hizmetlerin kalitesini de iyileştirdiklerine işaret eden Selçuk, Konya’daki öğretmenlerin başarısına ilişkin şunları kaydetti: “Konya’da arkadaşlarımız uzun zamandır çalıştıkları projeyi başarı ile tamamladılar. Bugünlerde güzel haberler almak hepimizi mutlu ediyor. Geliştirilen yazılımla artık görme engelli yavrularımıza eğitim materyallerini daha kolay ulaştırabileceğiz. Bu programa en yaygın dillerin desteğini de ekleyip uluslararası kullanıma da açacağız. Sürece katkı veren Konya İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük’e, Nusret Başçiftçi ve projede yer alan tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.”

Kaynak: MEB Duyurusu 02.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİthalat yaptıktan sonra neler yapmamız gerekir?
Sonraki İçerikKira geliri beyannamelerinin son bildirim tarihi nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz