Gümrük işlemleriyle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan kişiler, gümrük idarelerinin talebi üzerine belirlenen süre içerisinde bütün bilgi ve belgeleri vermek ve her türlü yardımı sağlamakla yükümlüdürler. Bu belge ve bilgiler gümrük kontrolü amacıyla beş yıl süre ile saklanmak zorundadır.
Bu nedenle ithalatlarınız ile ilgili kayıtları özenle tutmanızı, ilgili tüm bilgi ve belgeleri kanuni belge saklama süresi olan 5 yıl boyunca muhafaza etmenizi tavsiye ediyoruz.
Bu yükümlülüğünüzü yerine getirmediğiniz takdirde, gümrük mevzuatı uyarınca uygulanacak yaptırımlara maruz kalacağınızı hatırlatmak isteriz. İthalat işlemleri ile ilgili bilgi ve belgelerin saklanması, gümrük idaresine ithalattan sonra yapacağı kontrollerin sağlıklı olarak tamamlanması imkânını verecektir. İthalatçı açısından ise, ithalat işlemiyle ilgili olarak bir ek vergi alınmasına ve ceza uygulanmasına karar verilmesi halinde, bu vergiye veya cezaya itiraz etme veya gümrük idaresi ile uzlaşma yoluna gitmesini mümkün kılacaktır. .
Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.