Bireysel gümrük işlemleri ile ilgili en merak edilen konulardan biri bedelsiz araç ithalidir.
Yurt dışında satın aldığınız aracınızı (araçlı romörk, motorsiklet, otomobil, özel uçaklar, yat, tekne) kesin olarak Türkiye’ye getirebilir misiniz?
Türkiye’ye araç getirme hakkı nasıl kazanılır?
Türkiye’ye araç getirme hakkına sahip olmak için belirli koşulların sağlanması gerekir.
Bu koşulların tümünün sağlanması halinde, araç Türkiye’ye getirilebilir.
Kimler Türkiye’ye araç getirebilirler?
Türkiye dışında en az 24 ay ikamet edip yerleşim yerlerini Türkiye’ye nakleden gerçek kişiler,
Yurtdışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri,
Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşim yerlerini yabancı bir ülkeden Türkiye’ye kesin olarak nakleden kişiler,
Türkiye’ye araç getirebilirler.
Bu kişilerin getirdiği araçlardan gümrük vergisi alınmaz. Sadece KDV ve ÖTV alınır. Bu vergiler aracın Türkiye’ye ithalatı sırasında ödenir.
Türkiye dışında yerleşik kişilerin ölümü ile Türkiye’de ikamet eden mirasçıları da ölen kişinin aracını getirme hakkı kazanırlar. Mirasçıların getirdiği araçlardan gümrük vergisi, KDV ve ÖTV alınmaz.
Yerleşim yerlerini Türkiye’ye nakleden ve Türk vatandaşlığına geçen kişilerin, çift uyruklu olmaları halinde, araç getirmeleri mümkün değildir.
Bireysel gümrük işlemleri kapsamında, ithal edilecek araçlarla ilgili başka bir koşul daha vardır:
Aracın yurt dışında, kişilerin adına kaydının yapıldığı yıl itibariyle, model yılı dâhil olmak üzere, 3 yaşından eski olmaması gereklidir.
Bu araçların ayrıca, en az 6 aydır yurt dışında bulundukları ülkede getirecek kişinin adına kayıtlı olması gerekmektedir.
Kişiler, ithal edilmiş olan araç hakkında, 12 ay geçmedikçe herhangi bir tasarrufta bulunamazlar. Bu nedenle, ithal edilen araç, 12 ay süreyle satılamaz ve başkasına devredilemez. Bireysel gümrük işlemleri kapsamında, yurt dışından getirilecek araçlar için belirli müracaat süreleri vardır. Kişilerin, aracı ithal edebilmeleri için, bu süreler içerisinde, gerekli olan belgelerle birlikte yetkili gümrük idaresine ithalat başvurusu yapması zorunludur.
Kaynak: T.C Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.