Ana Sayfa Duyurular Avrupa Birliği’nin Çelik Ürünleri İthalatına Uyguladığı Korunma Önlemi için Adım Atıldı

Avrupa Birliği’nin Çelik Ürünleri İthalatına Uyguladığı Korunma Önlemi için Adım Atıldı

475
0

Avrupa Birliği’nin Çelik Ürünleri İthalatına Uyguladığı Korunma Önlemi İçin Dünya Ticaret Örgütünde Dava Süreci Başlatılmıştır

Bilindiği üzere AB tarafından 28 kategoride yer alan çelik ürünleri ithalatında başlatılan korunma önlemi soruşturması neticesinde 23 kategoride global tarife kotası şeklinde geçici önlem 19 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Ardından 2 Şubat 2019 tarihi itibarıyla da 25 kategoride ülke bazlı, 1 kategoride global tarife kotası şeklinde uygulanmak üzere nihai önlem yürürlüğe konulmuştur. Türkiye bu kapsamda 17 kategoride nihai önleme tabidir.

AB tarafından yürütülen ve 1 Ekim 2019 tarihi itibarıyla tamamlanan gözden geçirme soruşturması neticesinde getirilen ilave kısıtlamalar ülkemiz ihracatını daha da olumsuz etkilemeye yönelik tedbirleri içermektedir.

Söz konusu önlemin ülkemize yönelik olumsuz etkilerinin azaltılması için AB’nin önlemi revize etmesi yönünde ülkemiz tarafından AB nezdinde gerçekleştirilen ikili girişimler sürdürülmekle beraber, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde haklarımızın korunması için gerekli ilave adımların atılması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede 16 Mart itibarıyla söz konusu korunma önlemleri ile ilgili olarak ülkemiz AB’yi Dünya Ticaret Örgütü’nde danışmalara davet etmiştir.

Böylelikle Avrupa Birliği’nin çelik ürünleri ithalatına uyguladığı korunma önlemi için Dünya Ticaret Örgütünde dava süreci başlatılmıştır.

Danışmalardan bir sonuç elde edilememesi durumunda Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmazlıkların Halli sürecinin ikinci basamağı olan panel aşamasına geçilecektir.
AB’nin DTÖ kurallarına aykırı uygulamaları karşısında gerekli çalışmalar Bakanlığımızca yürütülmektedir. Dava süreci boyunca da, her zaman olduğu gibi, özel sektörle yakın işbirliği içinde çalışmalara devam edilecektir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı Duyurusu 20.03.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTarım Ürünlerinin Lisanslı Depolamasını yapanlara kira, ilave kira, nakliye ve analiz ücreti destekleme ödemelerine ilişkin tebliğ yayınlandı. 20.3.2020
Sonraki İçerikÇin 2019 yılında AB mal ihracatında üçüncü en büyük ortaklardan biri oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz