Ana Sayfa Dünya Yeni bir iş kurmanın en kolay olduğu ülkeler hangileri?

Yeni bir iş kurmanın en kolay olduğu ülkeler hangileri?

661
0

Yeni bir iş kurmanın en kolay olduğu ülkeler hangileri?

Dünya Bankası’nın Doing Business 2020 raporundaki verilere göre, en çok hangi ülkelerde en kolay yeni bir iş kurulabildiği ve işlerin yürütülebildiği açıklandı. Doing Business 2020 çalışması, gelişmekte olan ekonomilerin iş yapma kolaylığı açısından gelişmiş ekonomilere yetişip yetişmediğini göstermektedir.

2020 yılı için hala aradaki farklar aynı. Düşük gelirli bir ekonomideki bir girişimci, bir şirket kurmak için genellikle ülkenin kişi başına gelirinin yaklaşık %50’sini harcar. İlk 20’de yer alan ekonomilerde ortalama bir iş kurmak yaklaşık altı kat daha uzun sürmektedir. Gelişmekte olan ekonomilerin, Doing Business (İş Yapma) göstergelerinin çoğunda gelişmiş ülkeleri yakalaması için yeterli alan vardır. Örneğin, yasal haklar alanındaki performans düşük ve orta gelirli ekonomiler arasında en zayıf olmaya devam etmektedir.

Rapor, bir iş yaşam döngüsü boyunca aşağıdaki 12 temel faktörü kullanarak birinin şirket kurmasının ve işletmesinin ne kadar kolay olduğunu ölçmektedir. Bunlar:

  • İş kurma
  • İşçi istihdam etmek
  • İnşaat İzinlerini alabilme
  • Elektrik işlemleri
  • Mülk Tescili
  • Kredi alma
  • Daha az hisseli yatırımcılarını koruma
  • Vergi ödeme
  • Diğer ülkelerle ticaret
  • Hükümet ile sözleşme yapma
  • Sözleşmeleri yürürlüğe koyma
  • İflasın Çözülmesi,

2020 yılında incelenen 190 ülkeden sadece 115’i girişimcilerin iş yapmasını kolaylaştırdığı görüldü.

İş kurmada kolaylık sağlayan ilk 10 ülke şu şekilde:

Sıra Ülke Doing Business Puanı
1 Yeni Zelanda 86.8
2   Singapur 86.2
3   Hong Kong 85.3
4   Danimarka 85.3
5   Güney Kore 84
6   Amerika Birleşik Devletleri 84
7   Gürcistan 83.7
8   Birleşik Krallık 83.5
9   Norveç 82.6
10   İsveç 82

Üst üste dördüncü kez 2019 yılında da birinci sırada yer alan Yeni Zelanda’da bir iş/şirket kurmak için sadece yarım gün gerekmektedir. Singapur ayrıca iş ile ilgili vergileri ödemek ve iş sözleşmelerini uygulamak söz konusu olduğunda en kısa süreye sahip olmakla da öne çıkıyor.

İlk 50 ülkede sadece iki Afrika ülkesi Ruanda ve Mauritius yer alırken, Mauritius ilk 20 listesinde yer alan tek ülkedir.

Latin Amerika bölgesindeki birçok ülke bürokrasi ve uzun süreçlerle dolu olduğu için listede en sonlardalar.

DB 2020 çalışması, gelişmekte olan ekonomilerin ilerleme kaydettiğini de gösteriyor: Gelişmekte olan ekonomilerde bir iş yürütmek artık her zamankinden daha ucuz.

Ancak, yüksek gelirli ve düşük gelirli ekonomiler arasındaki iş maliyetlerindeki fark göz önüne alındığında önemli bir eşitsizliğin devam etiği görülmektedir.

Düşük gelirli bir ekonomide şirket kuran bir girişimci, bir girişim başlatmak için kişi başına gelirin (PCI) yaklaşık %50’sini harcayacakken, yüksek gelirli bir ekonomideki girişimci aynı görevi yerine getirmek için sadece kişi başına gelirin %4’ünü harcayacaktır.

Başka bir deyişle, en düşük 50 ekonomide yer alan girişimciler, yüksek gelirli bir ekonomide bulunanlar gibi yeni bir şirket açmak için ortalama altı kat daha fazla harcama yapacaklardır.


Kaynak: Dünya Bankası / Link: http://documents.worldbank.org/curated/en/688761571934946384/pdf/Doing-Business-2020-Comparing-Business-Regulation-in-190-Economies.pdf
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKira gelirini eksik beyan edersem ne olur?
Sonraki İçerikGeri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Beyannamesi Vergi Dairesi düzenleme Kılavuzu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz