Ana Sayfa Çalışma Hayatı Esnaf Ahilik Sandığı Kuruluyor!

    Esnaf Ahilik Sandığı Kuruluyor!

    2568
    0

    Ahilik:
    Kelime anlamı olarak eli açıklık anlamına gelmektedir.

    Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır.

    Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

    TBMM Genel Kurulunda, Ahilik Esnaf Sandığı kurulması konusunu da içeren “torba kanun teklifinin” birinci bölümü kabul edildi.

    1- Teklifle, İşsizlik Sigortası Kanununda düzenlemeye gidilerek Esnaf Ahilik Sandığının kurulacağının ve amaçlarının da;
    1.1- Gereken görev ve hizmetler için mali kaynak sağlamak,
    1.2- Piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek,
    1.3- Kanunun öngördüğü ödemelerde bulunmak üzere,
    1.4- İş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak olarak belirlendi.

    2- Esnaf Ahilik Sandığının, Kurum Yönetim Kurulunun kararları çerçevesinde;
    2.1- İşletilecek ve yönetilecek,
    2.2- Fon kaynakları aynı usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilecek.

    ***Teklif ile Türkiye İş Kurumu Kanununa madde eklenerek, proje karşılığında aktarılan hibe niteliğindeki tutarlara ilişkin düzenleme yapılacak.

    3- Buna göre kurum, gerektiğinde faaliyet alanı ile ilgili;
    3.1- İhalelere,
    3.2- Projelere,
    3.3- Programlara,
    Münferiden veya ulusal ya da uluslararası kuruluşlarla iş birliği halinde katılmak suretiyle, yurt içinde veya uluslararası düzeyde kurum ve kuruluşlara eğitim ve danışmanlık hizmeti verebilecek.

    ***Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşların kaynaklarından kuruma proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarlar hakkında, ilgili kanun doğrultusunda işlem yapılacak.

    Kaynak: TBMM Genel Kurulu Toplantısı (23.02.2017 Perşembe) – Wikipedia

    Tarih: 6 Mart 2017

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTürkiye Büyüme Potansiyeline Sahip Girişimciler Kategorisinde İkinci Sırada!
    Sonraki İçerik2017 – Şubat Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %0,81 Arttı!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz