Ana Sayfa Çalışma Hayatı Kısmi süreli çalışmadan tam zamanlı çalışmaya nasıl geçilir?

Kısmi süreli çalışmadan tam zamanlı çalışmaya nasıl geçilir?

7243
0

Firmamızda ayda 5 gün olarak günlüğü 250 TL çalışan personel ile aylık 30 gün üzerinden anlaşma yapıldı aylığı 5.000 TL olacaktır. Bu durumda çalışanın önce kısmi süreli olan girişinde çıkış yapılıp tekrar tam zamanlı olarak giriş yapılmak zorunda mıdır? İş sözleşmesini kısmi süreliden tam süreliye değişimi için işçinin çıkışının yapılmasına ihtiyaç var mıdır?

Kısmi sürelinin tam süreli çalışmaya çevrilmesinde işçinin iş sözleşmesinin olması ve tarafların yazılı rızasının olması yeterlidir. İşçinin çalışma süresini aph bildiriminde 30 gün tam süreli olarak bildirebilirsiniz. Yalnız işe giriş bildiriminde o kişi hala kısmi süreli çalışan girişi yapılmış olarak kalır. Bu işe giriş bildirimin fiili çalışmaya uygunluğu açısından kısmi süreli işten çıkış tam süreli işe giriş yapılır. Burada işçinin hiçbir hak kaybı olmayacağı gibi giriş ve çıkış arasında boşluk bırakılmadan işlem yapılmalıdır.

 

Çocuğu olan kadın çalışan kısmi süreli olarak çalıştığında kısmi çalışma süresi içinde ayrıca süt iznin de kullanabilecek midir? Yani 1 yaşına kadar 1,5 saat olan süt izni kısmi çalışma yapacak anne için geçerli olur mu? Yine kısmi çalışma süresi içinde her gün 1,5 saat ayrıca süt izni kullanabilir mi?

Süt izni ile ilgili İş Kanunu tam süreli veya kısmi süreli çalışanlar arasında bir ayırım yapmamıştır. Dolayısıyla kısmi süreli çalışanların da tıpkı normal çalışanlar gibi günde 1,5 saat süt izin hakları bulunmaktadır.

 

2003 yılından itibaren 17 yıldır Part-Time çalışan personelimize aylık 4 günlük çalışma karşılığı 6.294,58 TL brüt maaş vermekteyiz. Tazminatını hesaplarken Kıdem Tazminatı tavanını günlük olarak mı dikkate almamız gereklidir?

Yani hesaplamada 17 YIL * 6.294,58=107.007,86 olarak mı yoksa 17 YIL * (6.730,15/30*4) = 15.255,00(08.01.2020 14:41)

Kısmi çalışma Kanunda yer almasına rağmen, kıdemin nasıl belirleneceği, ihbar izin gibi haklardan nasıl yararlanacağını, bu haklarla ilgili hesap şekli yine normatif olarak düzenlenmiş değildir. Konu, Yargı kararlarıyla çözüme kavuşturulmaktadır. Buna göre, kısmi çalışma ister haftanın bir veya bazı günleri çalışma şeklinde gerçekleşsin, ister her gün birkaç saat şeklinde olsun, işçinin iş yerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince kıdem tazminatı hakkının doğabileceği ve izin hak kazanacağı Dairemizce kabul edilmiştir.

Hesaplamada esas alınacak ücret ise işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olmalıdır.

 

07- Puantaj kayıtları sistemi ile ayda 9 gün çalışan işçi çalışmadığı diğer günler için G.S.S. primi ödemek zorunda mı?

Zorunlu olarak herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alınması 1/1/2012 tarihinde başlamıştır. Kapsam dışı olarak adlandırılan banka sandıkları mensupları, hükümlü tutuklular, yurt dışından sağlık hizmeti alma hakkı olanlar dediğimiz kesim hariç olmak üzere Türkiye’de ikamet eden herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Sigortalı çalışan, kendi nam ve hesabına çalışan, devlet memuru olan, isteğe bağlı sigortalı olan, kurumdan aylık ve gelir alan, 65 yaş aylığı alan, şeref aylığı alan, stajyer avukatlar, işsizlik ve kısa çalışma ödeneği alan herkes genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Bu kişilerin yanı sıra, herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında olmayan yani işsiz, kurumdan gelir ya da aylık almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kişilerde genel sağlık sigortası kapsamındadır.

Bu kişiler Kurum tarafından otomatik olarak sistem üzerinden bulunup genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmektedir.

 

Bağımlı olarak sadece bir şirkette sağlık sebeplerinden dolayı kısmi çalışma (ayda 15 gün) yaparak kaşemi kullanabilir miyim?

Kaşe kullanılması için tam ay çalışılması gerekir.

 

Şirket ortağı olmayan dışarıdan atanan müdürlerin 4A Kapsamındaki sigortalıklarının kısmi süreli olarak yapılmasında yasal bir sorunu var mıdır?

Dışarıdan şirket müdürü olarak atanan kişilerin başka bir işyerinden 4a sigortalı olarak bildiriliyor olmaları söz konusu olabileceği gibi, bu kişilerin dışarıdan şirket müdürü olarak atandığı işyerinden 4a kapsamında sigortalı bildirilmelerine engel teşkil etmemektedir. Kısmi süreli olarak da bildirilebilir.

 

2 yıl kısmi süreli iş sözleşmesiyle ayda 15 gün çalışan bir personel işten çıkartıldığından kıdem süresi olarak 2 tam yıl mı dikkate alınır yoksa 15 gün çalıştığından her ay süre 1 yıla mı düşer?

2 tam yıl karşılığında kısmi aylık üzerinden kıdeme hak kazanır.

 


Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHangi avukatlık hizmetlerinde KDV %8 olmuştur?
Sonraki İçerikTutar içermeyen sözleşmeler için damga vergisi ödenir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz