Ana Sayfa Çalışma Hayatı Emekli olup tekrar şirketimizde çalışmaya başlayan engelli indirimi alan personel için engelli...

Emekli olup tekrar şirketimizde çalışmaya başlayan engelli indirimi alan personel için engelli indiriminden faydalanmaya devam edebilir miyiz?

697
0

2.Derecede vergi indirim raporlu personelim var. Personel Aralık’ta Emekliğe başvurdu bende personeli SGDP ile giriş yaptım. Bu durumda emeklilik öncesi personelin bordrosunda 650,00 TL engelli indirimi düşüyor. SGDP olarak tekrar giriş yaptığımda ve 4 günlük bordro çıkarıyorum.

Bu bordroda da 650 TL engelli indirimi dikkate alıyor bu durumda vergi hesaplaması yapmıyor. SGDP Bordro 4 gün Prim Kazanç: 428,09

İşçi Payı %7,5 = 32,11

İşsz.İşç.Payı = 0

G.V.Matrahı = 395,98

Eng.İndirim 2. = 650,00

G.V. = 0

Damga V. = 3,25

Net = 392,73 Emeklilik Öncesi Aynı Ay içinde Normal Çalışma Bordrosunda da 650 TL Sakatlık İndirimi Düşmüştür.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 4842 sayılı Kanunla değiştirilmeden önceki 31 inci maddesinde yer alan düzenleme doğrultusunda çıkarılan 203 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin

“Yeniden Tespit Edilen Özel ve Sakatlık İndirimi Tutarlarının Uygulanmasındaki Esaslar:” başlıklı birinci bölümün ikinci paragrafında: “İndirimlerin uygulanmasında esas prensip, ücretin ödeme dönemidir.

Ücret günlük dönemler itibariyle ödenmekte ise indirimlerin günlük tutarları ile ücret aylık dönemler itibariyle ödenmekte ise, indirimlerin aylık tutarları ile (kıst bir döneme inhisar etse dahi) uygulanması gerekmektedir.” açıklamasına yer verilmiştir. Bu itibarla, engelli hizmet erbabına aylık dönemler itibariyle ücret ödenmesi halinde sakatlık indirimi aylık tutarlar üzerinden uygulanacak olup, bir ay içerisinde kıst dönem çalışılması durumunda da engelli indiriminin aylık tutarları dikkate alınacaktır. Ücret günlük dönemler itibariyle ödenmekte ise engelli indiriminin günlük tutarları ile uygulanması gerekmektedir.

Emekli olarak işten ayrıldıktan sonra işyerinizde tekrar çalışmaya başlayanlara yapılan ve gelir vergisi tevkifatına tabi olan ücretlere sakatlık indirimi uygulanması mümkün bulunmaktadır 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu”nun 31”inci maddesinde yer alan bu sakatlık indirimi tutarları, Gelir Vergisi hesaplamasına esas matrah tutarından, yani Gelir Vergisi Matrahından indirilmektedir.

Şöyle ki, öncelikle sigorta primine esas taban ve tavan matrahlar dikkate alınarak brüt aylık ücret tutarı üzerinden sosyal sigorta prim tutarları işçi payı hesaplanıp, brüt ücret tutarından hesaplanan sosyal sigorta prim tutarları indirildiğinde, bulunan tutar, aylık gelir vergisi matrahıdır ve engelli  indirimi de bu matrah tutardan indirim sağlamaktadır.

Sizin hesaplamanızda da bu uygulama yapılmıştır. İşleminizde sıkıntı yoktur.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikNakdi sermaye ödemesini ayni sermaye ile yapabilir miyiz?
Sonraki İçerikVergi Haftası (31. Vergi Haftası Kutlanıyor) 24 Şubat -1 Mart 2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz