Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışanlar kendilerinin yaptırdığı özel sağlık sigortası poliçelerini bordolarında vergi indirimi olarak kullanabilir...

Çalışanlar kendilerinin yaptırdığı özel sağlık sigortası poliçelerini bordolarında vergi indirimi olarak kullanabilir mi?

1019
0

Şirketimiz bünyesinde, işveren katkısı olmadan eş ve çocuklarını, ödemelerini kendileri yapmak koşuluyla, özel sağlık sigortası yaptıran personelimiz bulunmaktadır. Yapılan bu ödemeler kişilerin kendi özel bordrolarına yansıtılabilir mi?

Özel Sağlık Sigortasının İşveren Tarafından Ödenmesi; Sosyal Güvenlik Mevzuatı Yönünden; 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 80. Maddesi birinci fıkrası (b) bendinde; “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz” ifadesi yer almaktadır.

Buna göre, aylık toplamı asgari ücretin yüzde otuzu geçmeyen Özel Sağlık Sigortaları prime esas kazanca tabi tutulmayacaktır.

 

Özel Sağlık Sigortasının Personel Tarafından Ödenmesi; Normal Bordro hesaplamasında Gelir Vergisi Matrahının bulunabilmesi için

Brüt Ücretten SGK Primi (%14)

SGK İşsizlik İşçi Payı (%1) düşülerek bulunmaktadır. Fakat burada Poliçe taksiti olan tutarın da Brüt Ücretten düşülmesi durumunda personelden kesilecek gelir vergisi daha az olacağından, personelin maaşını pozitif etkilenmiş olacaktır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEşi doğum yapan işçiye kaç gün izin verilmesi gerekir?
Sonraki İçerikBir yıllık çalışma süresi dolmamış işçinin yıllık ücretli izin hakkı var mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz