Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışma izin taleplerinin reddedilmesi halinde itiraz merci neresidir?

Çalışma izin taleplerinin reddedilmesi halinde itiraz merci neresidir?

845
0

Çalışma izin taleplerinin reddedilmesi halinde itiraz merci neresidir?

Çalışma izni verilmesi ya da uzatılması talebinin reddedilmesi, çalışma izninin iptal edilmesi ya da çalışma izninin geçerliliğinin kaybedilmesine ilişkin Bakanlıkça verilecek kararlara karşı ilgililer tarafından tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde itiraz edilebilir. İtirazlar sistem üzerinden online olarak yapılmakta olup, itiraza ilişkin açıklamalı dilekçe ve belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. İtirazın Bakanlığımızca reddedilmesi hallerinde idarî yargı yoluna başvurulabilir.
Çalışma izin talebimiz reddedildi, yeniden başvuru yapabilir miyiz?
Çalışma izin talebi reddedilen yabancılar için, ret işlemine konu olan eksikliğin giderilmesi halinde yeniden çalışma izin başvurusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Başka bir işyerinde çalışma izni bulunan bir yabancıyı kendi şirketimizde çalıştırabilir miyiz?

Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya konutta çalışmak üzere verilmekte olup, yabancının bu işyerinden ayrılması halinde izin geçerliliğini yitirmektedir. Bir işverenin yanında çalışma izni bulunan bir yabancının aynı izinle başka bir işyerinde çalışabilmesi mümkün bulunmadığından, yeni işvereninin Bakanlığımıza çalışma izin başvurusunda bulunarak kendi işyerinde çalıştırmak üzere yeni bir çalışma izni alması gerekmektedir. Yeni işverenin bu yabancıya ilişkin çalışma izin talebinin Bakanlığımızca olumlu değerlendirilmesi halinde önceki çalışma izni iptal edilir.

Çalışma izin belgemi kaybettim, yenisini nasıl çıkarabilirim?

Geçerliliği devam eden çalışma izin belgenizin kayıp/çalıntı veya kullanılamayacak şekilde tahrip olması durumunda; e-devlet üzerinden sisteme girilerek ”Başvuru İşlemleri menüsü” Sonuçlanmış Başvurular sekmesi/izin sonrası işlemler ekranından “Yeni Kart Talebi” butonuna tıklanarak çalışma izin belgesinin yeniden basılmasını talep edebilirsiniz. Talebinizin uygun görülmesi halinde sizden değerli kağıt bedeli ve çalışma izin harcının yarısı kadar harç yatırmanız e-posta ile talep edilecektir. Belirtilen tutarları yatırmanız halinde yeni çalışma izin belgeniz bastırılarak işyeri adresinize gönderilecektir. E-izin sisteminde kayıtlı bulunmayan çalışma izinleriniz için Bakanlığımıza yazılı dilekçe ile müracaat edebilirsiniz.

Çalışma iznim çıktı ancak Çalışma İzni Belgem elime ulaşmadı. Belgemin takibini nerden ve nasıl yapabilirim?

Bakanlığımızca onaylanan çalışma izinlerine ait çalışma izin belgeleri bastırıldıktan sonra PTT kargo ile işveren adresine gönderilmektedir. Sistemimizde kayıtlı cep telefonunuza PTT tarafından bu gönderilerin durumu ile ilgili bildirimler gönderilmekle beraber, gönderinizin durumunu e-devlet üzerinden sisteme girerek ”Başvuru İşlemleri menüsü” Sonuçlanmış Başvurular sekmesi/izin sonrası işlemler ekranından “Kart Takip” butonuna tıklayarak da görebilirsiniz.

Yabancı uyruklu çalışanların Türk vatandaşı olması durumunda çalışma izin iptali nasıl yapılacak? İptal işleminden sonra SGK çıkışı yapılacak mı? Çıkış yapılmadan kuruma dilekçe ile başvuruda bulunmak yeterli midir?

Çalışma izni bulunan yabancının Türk vatandaşı olması halinde işvereni sistem üzerinden online olarak çalışma izni iptal talebinde bulunabilir veya bu durumu ıslak imzalı bir dilekçe ile Bakanlığımıza bildirebilir. Bu aşamada Türk Vatandaşı olduğuna dair kimlik belgesinin ibrazı da gerekmektedir. Eş zamanlı olarak şahsın T.C. kimlik numarası SGK’ya bildirilerek mevcut yabancı kaydının güncellenmesi gerekmektedir.

Türkiye’de çalışma izni ile çalışan yabancılar sendika üyesi olabilir mi?

Evet. Türkiye’de çalışan yabancı işçilerin sendika üyesi olmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Kaynak: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYurt dışından hizmet alımları için KDV 2 beyannamesi verilir mi?
Sonraki İçerikJaponya tarihindeki en büyük depremler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz