Ana Sayfa Dünya Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde yabancı iştirak sayısı %7,6 arttı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde yabancı iştirak sayısı %7,6 arttı

770
0

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde yabancı iştirak sayısı %7,6 arttı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstatistik Ofisi’nin yayınladığı verilere göre, Kuzey Makedonya’da 2017 yılında, ticari olmayan finansal faaliyetler kapsamındaki 1967 işyeri veya tüm aktif işletmelerin (55359) %3,6’sı yerleşik olmayan kurumlar tarafından kontrol edilen yabancı iştiraklerdi. Söz konusu yabancı iştirakler, toplam çalışanların %18,7’sini istihdam etmiş, toplam cironun %36,8’ini gerçekleştirmiş ve gözlemlenen kapsamda toplam brüt katma değerin %31,4’ünü oluşturmuştur.

2016 yılına kıyasla, Kuzey Makedonya’daki yabancı iştirak sayısı %7,6, çalışan sayısı %16,7, ciro %15,9 ve katma değer %7,9 artmıştır.

Yabancı iştiraklerin çoğunluğu şu sektörlerde faaliyet göstermektedir: %32,4 ile toptan ve perakende ticaret ve motorlu taşıt ve motosiklet tamiri, %15,6 ile imalat, %11,8 ile profesyonel, bilimsel ve teknik faaliyetler ve %10,1 ile bilgi ve iletişim sektörü.

Yabancı iştiraklerin %57,3’ü Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kontrol edilmekle birlikte, Türkiye’nin (%12,3), Sırbistan’ın (%86) ve İsviçre’nin (%3,9) payı büyüktür.

Yabancı iştirakler 79.928 çalışan istihdam etmiştir.

Not: Yurt içindeki yabancı iştirakler, yerleşik olmayan (yabancı) kurumsal birimin üzerinde kontrol sahibi olduğu ülkede yerleşik bir girişimdir. Yurt içindeki yabancı iştirak istatistikleri, yabancı sermayenin (bir veya daha fazla ülkenin) toplam sermaye içindeki payının %50 ve daha fazla olduğu ülkede yerleşik (yerli) ticari işletmelerin ekonomik performansını tanımlar.


Kaynak: Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstatistik Ofisi / Link: http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie_en.aspx?rbrtxt=141
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSayıştay üyelerinin hakları nelerdir?
Sonraki İçerikBalık halleri ve soğuk hava depoları da 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği kapsamında değerlendirilmekte midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz