Adile Naşit ölüm yıldönümünde unutulmadı

839
0

Yeşilçam’ın usta sanatçılarından Adile Naşit ölüm yıldönümünde sevenleri tarafından sevgi ve saygıyla anılıyor.

Adile Naşit’in Hayatı

1930 yılında İstanbul’da doğan Adile Naşit ya da gerçek adıyla Adela Özcan, anne tarafından Ermeni, baba tarafından Rum’dur. Sanatçı bir aileden gelen Adile Naşit’in dedesi Kemanî Yorgo Efendi, anneannesi meşhur kantocu Küçük Verjin, abisi Selam Naşit ise tiyatrocudur.

Naşit, İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girmek için öğrenimini yarıda bıraktı. 1944 yılında girdiği çocuk tiyatosunda ilk rolünü 1948 yılında Lüküs Hayat’ta aldı. Adile Naşit gençliği boyunca tiyatroyla uğraşmış, 1961 yılında o zamanki eşi Ziya Keskiner ve abisi Selim Naşit ile Naşit Tiyatrosunu kurmuş, tiyatro dağıldıktan sonra da Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü Tiyatrosu’nda çalışmıştır.

1970’li yıllarda Tarık Akan, Münir Özkul, Kemal Sunal, Kartal Tibet, Ertem Eğilmez gibi isimlerle çalışmaya başladıktan sonra sinemada adını duyurmuştur. Özellikle 1974 ve 1975 yıllarındaarka arkaya oynadığı Salak Milyoner, Mavi Boncuk, Ah Nerede, Şaşkın Damat, Hanzı, Delisin, Bizim Aile ve hemen ardından gelen Hababam Sınıfı’ndaki Hafize Ana rolüyle akıllara kazınmıştır.

1976 yılında ‘İşte Hayat’ filmindeki rolüyle Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almıştır.

Oynadığı anne rollerinin insanlarda yarattığı etki sebebiyle 1981 yılında TRT’de Uykudan Önce adlı bir program yapmış ve çocuklara masallar anlatarak Adile Teyze olarak bilinmeye başlamıştır. 1983 yılında da Adile Teyze isimli bir filmde rol almıştır. 1966 yılında kalp sorunu nedeniyle kaybetti oğlu Ahmet’in de bu ‘sevecen anne’ rollerinin gerçekçiliğinde etkisi büyüktür.

11 Aralık 1987’de ise yakalandığı bağırsak kanseri nedeniyle aramızdan ayrılmıştır.


Kaynak: Sabah / link: https://www.sabah.com.tr/medya/2019/12/11/adile-nasit-32-olum-yildonumunde-aniliyor-adile-nasit-kimdir-kac-yasinda-ve-neden-oldu
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikArazi vergisinden daimi olarak muaf olan araziler hangileridir?
Sonraki İçerikDeğerli Konut Vergisinin Mükellefi Tanımlanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz