Ana Sayfa Muhasebe Birleşme sonucunda devir alan şirket devir olunan şirketin nakdi sermaye artışından kaynaklı...

Birleşme sonucunda devir alan şirket devir olunan şirketin nakdi sermaye artışından kaynaklı faiz indirimlerini kurumlar vergisinde indirim konusu yapabilir mi?

Birleşme sonucunda devir alan şirket devir olunan şirketin nakdi sermaye artışından kaynaklı faiz indirimlerini kurumlar vergisinde indirim konusu yapabilir mi?

647
0

Konu: Nakdi Sermaye Artışında Faiz İndirimi Hk.

… Hissedarları ve hisse oranları aynı olan iki şirketin Türk Ticaret Kanununun 136’ncı maddesinin “devralma şeklinde birleşme” yoluyla 2018 yılında birleştiği,

-Devrolan şirketin 2017 yılında nakit sermaye artışı yaptığı, Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ı) bendine istinaden 2017 yılında nakit sermaye artışından dolayı faiz hesapladığı, ancak matrah yetersizliği nedeniyle faiz tutarının bir sonraki yıla devrettiği,

-Devrolan şirketin 2017 yılında kullanamadığı ve sonraki döneme devreden faiz indiriminin, devralan şirketiniz tarafından 2018 yılı kurumlar vergisi matrahından indirilmek istendiği belirtilmiş olup, devrolan şirketin kullanamadığı faiz indirimleri ile 2018 ve müteakip yıllarda hesaplanacak faiz indirimlerinin devralan şirketiniz tarafından kurumlar vergisi matrahından indirilip indirilemeyeceği…

…Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümleri ve 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde, devraldığınız şirketin nakdi sermaye artırımına ilişkin hesapladığı ve kazanç yetersizliği nedeniyle 2017 yılında yararlanamadığı nakdi sermaye artışı indirimi ile söz konusu sermaye artışına ilişkin olarak 2018 ve müteakip yıllarda devralan şirketinizce hesaplanacak nakdi sermaye artışı indirimlerinin, devralan şirketinizin kurumlar vergisi beyannamesinde kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır.

 


Kaynak: Hatay Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü 02.08.2019 – 35672403-010.01[125-07-2019]-E.66713 Sayılı Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMahkeme kararı ile satışı yapılan taşınmazlara ilişkin elde edilen gelir Kurumlar vergisinden istisna mıdır?
Sonraki İçerikVergi mükellefi olmayan bir kişiden aldığımız aracı gider pusulası ile aktifimize kayıt edebilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz