Ana Sayfa Muhasebe Tekstil ürünlerinin yıkanması hizmeti için KDV tevkifatı uygulanacak mı?

Tekstil ürünlerinin yıkanması hizmeti için KDV tevkifatı uygulanacak mı?

2294
0
Tekstil ürünlerinin yıkanması hizmeti için KDV tevkifatı uygulanacak mı?

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

Sayı : 45404237-130[I-18-85]-E.42644 13.03.2019
Konu : Tekstil ürünlerinin yıkanması hizmetinde KDV tevkifat oranı

 

İlgi : 21.03.2018 tarihli özelge başvuru formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge başvuru formunuzda, Firmanız tarafından temin edilen malzemeler ile katma değer vergisi mükelleflerine tekstil ürünlerinin yıkanması hizmeti verdiğinizi belirterek, söz konusu yıkama hizmetinde uygulanacak KDV tevkifat oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ;

-1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,

– 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Hazine ve Maliye Bakanlığının, vergi alacağını emniyet altına almak amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

hüküm altına alınmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinin; “I/C-2.1.3.2.7. Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri” başlıklı bölümünde, Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlara fason olarak yapılan yıkama ve kurutma işlerinde yardımcı malzemelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip bu işleri yapanlara verilmesi halinde tevkifat uygulanacağı açıklanmıştır.

Buna göre, Firmanız tarafından KDV mükelleflerine verilen tekstil ürünlerinin yıkanması hizmetinde, yardımcı malzemelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilmesi durumunda bu hizmete ait bedeller üzerinden KDV Genel Uygulama Tebliğinin “I/C-2.1.3.2.7. Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri” kapsamında 5/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

Söz konusu yıkama işine ilişkin yardımcı malzemelerin tarafınızca temin edilmesi durumunda ise KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

 


Kaynak: Gib
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikİkinci el traktör alım-satımı işinde KDV özel matrah uygulaması olacak mı?
Sonraki İçerikMirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2019 Yayınlandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz