Ana Sayfa Muhasebe Gümrükte devir işleminde B formunun bildirimi nasıl yapılır?

Gümrükte devir işleminde B formunun bildirimi nasıl yapılır?

2097
0
Gümrükte devir işleminde B formunun bildirimi nasıl yapılır?

Limited şirket ithal ettiği bir ürünü yurt içine almadan fatura keserek yurt içi bir firmaya satmıştır. Ancak alış yapan firma 2 gün sonra KDV’sini gümrüğe ödeyerek aldığı zaman kurdan dolayı gümrük beyannamesindeki kurdan muhasebe kaydı yapmış. Dolayısı ile B formlarındaki meblağlar tutmamaktadır.

 

İTHALATT VE İHRACAAT BA BS FORMU

396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği‘nin “3.2.2.” numaralı alt bölümünde, ithalat işlemlerinin form Ba ile bildirilmesinde Gümrük Beyannamesi giriş tarihi, ihracat işlemlerinin form Bs ile bildirilmesinde ise, fiili ihracatın gerçekleştiği tarihin dikkate alınacağı belirtilmiştir. ”

İthalatta verginin matrahı aşağıda gösterilen unsurların toplamıdır:

a) İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dâhil (CIF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri,

b) İthalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar,

c) Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur parkı gibi ödemeler.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, ithalatta verginin matrahını oluşturan tutar 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 21 inci maddesi gereğince gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, malın gümrük vergisinden muaf olması durumunda ise sigorta ve navlun değerleri dâhil (CİF) değeri olarak belirlendiğinden, Form Ba’nın gümrük beyannamesindeki her türlü masraflar (fatura bedeli, navlun ve sigorta bedeli dâhil (CİF) değeri, yurtdışı ve yurtiçi masraflar ve gümrük vergisi) dâhil, KDV matrahını oluşturan KDV hariç bedel dikkate alınarak düzenlenmesi gerekmektedir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Bedelsiz ithalatımız B formu bildirim sınırını aşıyor. Bildirim yapmalı mıyız?

Araç satışını B formunda bildirmeli miyiz?

Elektrik Güvence Bedeli Ba formuna dahil edilecek mi?

 

Önceki İçerikİpek Yolu ve Antik Ticaret (Dünya Tarihi) (Hızlandırılmış Kurs – Crash Course)
Sonraki İçerikDünya ve Güneş’in Boyutları (Yer ve Uzay Bilimleri / Evrenin Boyutu)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz