Ana Sayfa Güncel Yabancı ortaklı bir şirketin kapanışında tasfiye memuru olarak atanması gereken T.C vatandaşının...

Yabancı ortaklı bir şirketin kapanışında tasfiye memuru olarak atanması gereken T.C vatandaşının SGK girişi yapılmalı mıdır?

2253
0
Yabancı ortaklı bir şirketin kapanışında tasfiye memuru olarak atanması gereken T.C vatandaşının SGK girişi yapılmalı mıdır?

Ortakları yabancı uyruklu şahıslardan oluşan, şirketi ortaklar kapatmak istiyor. Tasfiye memurunun T.C. vatandaş olması gerektiğinden, dışarıdan birini SGK girişi yapmadan tasfiye memuru olarak, atayabilir miyim?

6102 Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun “Beşinci Bölümü” Tasfiye hükümlerini düzenlemekte olup müteakip maddelerinde tasfiye memurunun ödev ve sorumlulukları yanında var olan haklarına ilişkin hükümler içermektedir.

Şirketin faaliyette bulunduğu dönemde başlanmış olup da henüz sonuçlandırılmamış olan iş ve işlemleri tamamlamaya, şirketin borç ve taahhütlerini yerine getirmeye, şirketin alacaklarını toplamaya, gereğinde yargı yolu ile almaya ve varlıkları paraya çevirmeye, net varlığı elde etmeye yönelik ve yarayan bütün iş ve işlemleri yapmaya yetkili ve zorunludurlar demek suretiyle tasfiyenin amacı ve tasfiye memurunun sorumluluğu açık bir şekilde ifade edilmiştir. (Md.291)

Kanunu’nun 280 inci ve devamı maddelerine göre;

Tasfiye hâlinde bulunan şirketi mahkemelerde ve dışarıda tasfiye memurları temsil eder. Tasfiye memurları şirket için yararlı gördükleri takdirde, olağan işlem ve işlerle sınırlı olmak koşuluyla, sulhe, feragata, kabule, tahkime ve özellikle hakem seçmeye de yetkilidirler; gereklilik hâlinde yeni işlemler de yapabilirler.

Tasfiye hâlinde bulunan kollektif şirket adına düzenlenen bütün belgeler ve senetlerin “tasfiye hâlinde bulunan filan şirketin tasfiye memurları” ibaresi eklenerek tasfiye memurları tarafından imzalanması şarttır.

Tasfiye memurları, şirketin faaliyette bulunduğu dönemde başlanmış olup da henüz sonuçlandırılmamış olan iş ve işlemleri tamamlamaya, şirketin borç ve taahhütlerini yerine getirmeye, şirketin alacaklarını toplamaya, gereğinde yargı yolu ile almaya ve varlıkları paraya çevirmeye, net varlığı elde etmeye yönelik ve yarayan bütün iş ve işlemleri yapmaya yetkili ve zorunludurlar. (TTK Md.291)

Dışardan atanan tasfiye memuruna çalıştı bu süreçte ortaklar tarafından ücret ödenecek ve bu ücret karşılığında da Sgk girişi yapılıp adına Sgk primi ödenecektir.

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ücret ödemesi yapılmayan Tasfiye Memuru için SGK primi ödenmesi gerekir mi?

Tasfiye memurunun vergi borçlarına karşı sorumluluğu var mı?

Ltd. Şti. ortağı ve tasfiye memuru olan kişi devlet memuru olabilir mi?

 

Önceki İçerikŞirkete aldığımız binek otoyu vergi dairesine bildirmek zorunda mıyız?
Sonraki İçerikŞirket ortağı bir kişi 4a SGK kapsamında çalıştığı şirketten çıkarsa BağKur primi öder mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz