Ana Sayfa Kültür & Sanat Mitanniler Kimdir?

Mitanniler Kimdir?

4003
0

Mitanniler

M.Ö. 1500 ilâ M.Ö. 1300 yılları arasında Anadolu’da hüküm sürmüş bir devlettir. Başkentleri Vaşşukanni, Kürtçe ‘Vaş’ iyi ve ‘kanni’ kaynak demektir ve İyilik Kaynağı anlamına gelmektedir. Halk Hurrilerden oluşmaktayken, yönetici sınıf büyük oranda taşıdığı isimlerden dolayı Indo-Aryan olduğu düşünülen elitlerden oluşmaktaydı. Mitanni, Hititler’in yıkılışından sonra bölgesel bir güç oldu. Son krallarının adı II. Şattuara idi. Kayıp prens (veya kral) Jiar-Jiara (Mitanni kral listesinde adı geçmez ve II. Şattuara’nın oğludur), efsanevî bir kişiliğe sahiptir.

Kültür Mirası
Urartular

Washshukanni’nin Asurlularca ele geçirilmesinden birkaç asır geçtikten sonra Mitanni tamamıyle Asurlulaştı. Hurricenin kullanımı ise bütün Yeni Asur İmparatorluğu’nun hudutları içerisinde caydırılmaya başlandı ve netice olarak konuşulan dil bu zamanla yerini Semitik dillerden olan Akadca, sonrasında da Aramiceye bıraktı. Bununla beraber Hurricenin bir lehçesi olan Urartuca, kuzeyde dağlık araziler üzerinde kurulan yeni Urartu Devleti hudutları içerisinde yaşamaya devam etti.M.Ö. X. ve IX. yüzyıllardaki Asur kralları II. Adad-Nirari ve III. Şulmanu-Aşared’in yazıtlarında Hanigalbat ismi coğrafî bir bölgenin adı olarak kullanılmaya devam etti.

 

Mittani hükümdarları

Hükümdarlar İktidar dönemi Açıklamalar
Kirta ~M.Ö. 1500 (Antik Yakın Doğu Kronolojisi)
I. Şuttarna Kirta’nın oğlu
Parshatatar veya Parrattarna Kirta’nın oğlu
Şauştatar Alalah kralı İdrimi’nin akranı. Asuru yağmaladı.
I. Artatama Mısır Firavunu IV. Thutmose ile antlaşma imzaladı, Mısır Firavunu II. Amenhotep’in akranı.
II. Şuttarna İktidarının onuncu yılında kendi kızını Mısır Firavunu II. Amenhotep ile evlendirdi.
Artaşumara II. Şuttarna’nın oğlu. İktidarı kısa sürdü.
Tuşratta M.Ö. 1350
Antik Yakın Doğu Kronolojisi
Hitit kralı I. Şuppiluliuma ve Mısır Firavunları III. Amenhotep ile IV. Amenhotep’in akranı. Devrinde Amarna mektupları yazıldı.
II. Artatama Hitit kralı I. Şuppiluliuma ile antlaşma imzaladı. Tuşratta ile aynı dönemde hüküm sürdü.
III. Şuttarna Hitit İmparatoru I. Şuppiluliuma’nın akranı.
Şattiuvaza veya Kurtiuvaza Mittani Krallığı Hitit İmparatorluğu’nun himayesi altına girdi.
Şattuara Mittani Krallığı, I. Adad-Nirari’nin yönetimindeki Asur İmparatorluğu’nun himayesi altına girdi.
Uvasaşatta Şattuara’nın oğlu;
Jiar Şattuara’nın oğlu olan kayıp şâh-zâdeh.

 

 


Kaynak: Vikipedia
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikNew York iflas yolunda
Sonraki İçerikEXIMBANK 350 milyon dolar fon temin etti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz