Ana Sayfa Muhasebe Emeklilikte yaşı bekleyenler kısmi çalışma şartlarına tabi çalışırlarsa GSS için fark ödemeleri...

Emeklilikte yaşı bekleyenler kısmi çalışma şartlarına tabi çalışırlarsa GSS için fark ödemeleri gerekir mi?

897
0

Emeklilik için prim gününü doldurmuş yaşı bekleyen ve hali hazırda Bağ-kur’lu olan kişi son 3,5 yılını 4/a’dan prim ödeyerek kısmi süreli iş sözleşmesiyle ayda 5-6 gün çalışıp yüksek prim ödeyerek emekli olmak istiyor.

 

Bu bağlamda;

1- Eksik gün dolayısı ile GSS primi öder mi? (kendisi bakmakla yükümlü olunan kişi. ilgili yasa 7 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6745 sayılı Torba Kanunun 63 üncü maddesi)

 

2- İş Sözleşmesini kuruma ilk işe girişte 1 kere verirsek sonraki aylarda tekrar eksik gün formuyla vermek gerekir mi?

 

3- Son 3,5 yıl hesabında fiili ödenen prim gün sayısı mı geçerli yoksa sigorta da geçen süre mi geçerli? (3,5 yılda ayda 6 gün çalışmayla ödenek prim gün sayısı 252 gün yapar ki bu 3,5 yıldan az oluyor ama 01.01.2019 da sigortaya başlasa 30.06.2022 de 3,5 yıl şartını gerçekleştirmiş oluyor ama bunun Sadece 252 günü prim ödeniyor)

 

  1. Kişinin hak sahipliği aktivasyonunu yaptırması gerekir ve kısmi çalışma yapılabilir.
  2. 7 Mart 2018 tarihinden itibaren “Eksik gün bildirim formu”nun düzenlenmesine gerek kalmamış bulunmaktadır. Dolayısıyla iş yerinde bundan böyle 10 kişiden az sigortalı çalıştıran işverenler de, eksik günleri (kodlarıyla) sadece aylık bildirgede beyan edecekler ve ay içinde eksik gün veya eksik kazanç bildirilen sigortalılar ile ilgili kanıtlayıcı belgeleri istenilmesi durumunda SGK’ya ibraz edeceklerdir. Hal böyle olunca, bu hüküm, yasanın yayımlandığı 27.03.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden, bu tarihten önceki süre için (10 sigortalıdan az çalıştıran işverenler açısından) Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102’nci maddesinde belirtildiği gibi işlem yapılması gerekmektedir.

 

  1. 4a hizmetlerinde çalışılan süre, prim ödeme gün sayısı ve yaş birlikte dikkate alınır.

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ülke ülke emeklilik yaşları

 

Malulen emeklilik için istenilen şartlar nelerdir?

 

Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı: 513)

 

Ocak ayında emeklilik daha mı avantajlı?

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

 

Önceki İçerikAtlantik Köle Ticareti (Dünya Tarihi) (Hızlandırılmış Kurs – Crash Course)
Sonraki İçerikAdi ortaklığın ortaklarından A.Ş. Adi ortaklıktaki zararı kendi kazancından düşebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz