Ana Sayfa Haberler TCMB Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri – Kasım 2018

TCMB Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri – Kasım 2018

771
0
  • Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2017 yıl sonuna göre % 1,8 oranında azalışla 116,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 13,5 oranında azalarak 58,1 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 3,2 oranında artarak 52,4 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
  • Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2017 yıl sonuna göre % 33,9 oranında azalarak 11,6 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı  % 6,1 oranında azalarak 18,4 milyar ABD doları, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da % 21 oranında azalışla 13,4 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre % 12,4 oranında artarak 14,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2017 yıl sonuna göre % 2,2 oranında azalarak 39,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir.
  • Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2017 yıl sonuna göre % 4,9 oranında artarak 23,2 milyar ABD doları olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu % 8,9 oranında azalarak 87,4 milyar ABD doları olmuştur.
  • Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre % 15,5 oranında azalarak 43,9 milyar ABD doları, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar % 8,3 oranında artarak 70,8 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. 2017 yıl sonunda 111 milyon ABD doları olan kısa vadeli tahvil ihraçları % 42,3 oranında azalışla 2018 Kasım sonu itibarıyla 64 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 1,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
  • 2018 Kasım sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu % 47,8’i ABD doları, % 29,5’i Euro, % 20,4’ü TL ve % 2,3’ü diğer döviz cinslerinden oluşmuştur.
  •  2018 Kasım sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 174,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Söz konusu stokun 17,5 milyar ABD dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün % 18,4, Merkez Bankasının % 3,4,  özel sektörün ise % 78,2 oranında paya sahip olduğu gözlenmektedir.

 

Kasım 2018 – Kısa Vadeli Borç İstatistikleri veri tabloları için tıklayınız..

 

 

 

 


Kaynak: tcmb.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikMüşterimin iş yapmadığı aylarda SMMM fiyat tarifesindeki gayrifaal işletme indirimini uygulayabilir miyim?
Sonraki İçerikBelediye rayiç değeri 137 bin TL olan dairenin KDV oranı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz