Ana Sayfa Muhasebe Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair 6550 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişilik kazanan merkezde...

Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair 6550 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişilik kazanan merkezde çalışanlara ücret istisnası uygulanacak mıdır?

1142
0

Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair 6550 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişilik kazanan merkezde çalışanlara ücret istisnası uygulanacak mıdır?

…Kamu personeli hariç olmak üzere, 31/12/2023 tarihine kadar merkezinizin araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri, anılan Yönetmelikte yer alan açıklamalar çerçevesinde gelir vergisinden, bu görevleri nedeniyle elde ettikleri ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmakta olup, söz konusu teşvik uygulamasından yararlanacak olan destek personeli sayısının Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamayacağı tabiidir.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

   

 

Sayı : 84098128-120.03.05.06[61-2018/2]-E.468946 22.11.2018
Konu : 6550 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişilik kazanan merkezde çalışanların ücret istisnası hk.  

 

İlgi : 19/01/2018 tarihli özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; kanser ve obezite başta olmak üzere, bulaşıcı, nörolojik ve dejeneratif gibi küresel sağlık sorunlarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik yenilikçi teknoloji, araç ve hizmetleri geliştirmek, araştırma faaliyetlerinde bulunmak, biyoteknolojik ilaçları geliştirmek ve uluslararası düzeyde biyomedikal araştırma merkezi olmak amacıyla kurulmuş olan ve Araştırma Altyapıları Kurulu tarafından verilen 16/08/2017 tarih ve 2017/1 sayılı yeterlik kararı uyarınca kamu tüzel kişiliği kazanan merkezinizden ücret geliri elde edenlerin, ücretleri üzerinden kesilen gelir ve damga vergilerinin 6550 sayılı “Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun” ve Kanunun uygulanmasına dair yönetmelik kapsamında istisnaya tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

10/07/2014 tarih ve 29056 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanunun “Amaç ve Kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde,

“(1)Bu Kanunun amacı, araştırma altyapılarının daha etkin kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere desteklenmesine ilişkin hususları düzenlemektir.

(2)Bu Kanun, Kurul tarafından yeterlik kararı verilen araştırma altyapılarının desteklenmesine ilişkin hususlar ile buna dair görev, yetki ve sorumlulukları kapsar.

…” hükmüne

“Tanımlar” başlıklı 2 nci maddesinde,

“(1) Bu Kanunun uygulanmasında;

  1. c) Ar-Ge personeli:Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı ve teknisyenleri, …

  1. g) Destek personeli:Ar-Ge faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, laborant, sekreter ve benzeri personeli,

… ifade eder.” hükmüne

“İndirim ve istisnalar” başlıklı Geçici 1 inci maddesinde,

“(1) 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere;

 …

  1. b) Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri gelir vergisinden, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamaz.

…”  hükmüne yer verilmiştir.

28/08/2015 tarih ve 29459 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” in “Diğer muafiyet, indirim ve istisnaların uygulanması” başlıklı 38 inci maddesinin üçüncü fıkrasında, “Yüksek öğretim ve kamu kurum ve kuruluşlarından tam veya yarı zamanlı görevlendirmeyle gelen personel hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri gelir vergisinden, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden 31/12/2023 tarihine kadar müstesnadır. Müdürlük, araştırma altyapısında çalışan ve istisnadan yararlanan Ar-Ge ve destek personelini gösteren listeyi hazırlar, aylık olarak günceller ve inceleme ve denetimlerde ibraz edilmek üzere saklar. İstisna kapsamındaki çalışma sürelerinin hesabında haftada kırkbeş saatin üzerindeki ve ek çalışma süreleri bu hesaplamada dikkate alınmaz. Hak kazanılmış hafta tatili ve yıllık ücretli izin süreleri ile 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günleri gelir vergisi stopajı teşviki uygulamasında dikkate alınır. Hesaplamada küsuratlı sayılar bir üst tamsayıya iblağ edilir. İstisna kapsamındaki destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının %10’unu aşamaz. Destek personeli sayısı hesabında küsuratlı sayılar bir üst tamsayıya iblağ edilir. Destek personeli sayısının toplam Ar-Ge personeli sayısının %10’unu aşması hâlinde, brüt ücreti en az olan destek personelinin ücretinden başlamak üzere istisna uygulanır. Brüt ücretlerin aynı olması hâlinde, ücretine vergi istisnası uygulanacak destek personeli araştırma altyapısı tarafından belirlenir. Ücretin brüte iblağ edilmesi gerektiği durumlarda brüt ücret Kanunla sağlanan vergi teşvikleri dikkate alınmaksızın hesaplanır. Ar-Ge ve destek personelinin Kanun kapsamında elde ettiği tüm gelirler (ücret, prim, ikramiye ve benzeri ödemeler) istisna kapsamına dahildir. ” açıklamasına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, kamu personeli hariç olmak üzere, 31/12/2023 tarihine kadar merkezinizin araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri, anılan Yönetmelikte yer alan açıklamalar çerçevesinde gelir vergisinden, bu görevleri nedeniyle elde ettikleri ücretlere ilişkin düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmakta olup, söz konusu teşvik uygulamasından yararlanacak olan destek personeli sayısının Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamayacağı tabiidir.

…..

 


Kaynak:GİB
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

e-gazete, e kitap, e-dergi satışları için kdv oranı 01.01.2019’dan itibaren %18 olarak uygulanacak. – 19.12.2018

 

Genç girişimci indiriminden faydalanan mükellef bilanço esasına geçerse hakkı devam eder mi?

 

Taslak olarak yayında olan Tebliğler ile, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMMM, E-Müstahsil Makbuzu uygulamalarına ilişkin karşılaştırmalı tablo – 19.12.2018

 

SGK borçları 5 yıla kadar taksitlendirilecek. Gecikme Zammında da indirim yapılacak

 

 

Önceki İçerikŞirket Birleşmesi için gereken belgeler, açıklamalar (İto)
Sonraki İçerik2019 Özel İletişim Vergisi belli oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz