Ana Sayfa Mevzuat Elektronik Tebligat Uygulaması 1 Ocak 2019’da başlıyor

Elektronik Tebligat Uygulaması 1 Ocak 2019’da başlıyor

1092
0

ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI 1 OCAK 2019’DA BAŞLIYOR

ÖZET:

Yeniden düzenlenen ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ’ne göre aşağıda belirtilen  gerçek  ve  tüzel  kişilere  tebligatın  elektronik  yolla  yapılması uygulaması, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren başlamaktadır.

a)10/12/2003tarihli  ve  5018  sayılı  Kamu  Malî  Yönetimi  ve  Kontrol Kanununa  ekli  (I),  (II),  (III)  ve  (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar

b) 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.

c) Özel kanunla  kurulmuş  diğer  kamu  kurum  ve  kuruluşları  ile  kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.

ç) Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri

d) Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.

e)Kamu kurumuniteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.

f) Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.

g) Noterler.

ğ) Baro levhasına yazılı avukatlar

h) Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.

ı) İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası  kamuya  ait  diğer ortaklıkları;  adli  ve  idari  yargı  mercileri,  icra müdürlükleri  veya  hakemler  nezdinde  vekil  sıfatıyla  temsile  yetkili  olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

Bu  kişiler  1.1.2019  tarihinden  itibaren bir  ay  içinde  PTT’ye  başvurarakelektronik tebligat adresi almak zorundadırlar.

Bu  zorunluluk  özel  hukuk  tüzel  kişileri  olananonim  şirketler,  limited şirketler, dernek ve vakıflar, kooperatifler, kollektif şirketler ve komandit şirketleriçinde geçerlidir.

Elektronik  yolla  tebligat,  muhatabın  elektronik  adresineulaştığı  tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılmaktadır.

Diğer  taraftan  Vergi  İdaresince  yapılan vergilendirme  sürecine  ilişkin e-tebligatlar; Vergi  Usul  Kanunu’nun 107/  A  maddesi  ile tebliği  gereken evraka ilişkin tebligatın elektronik ortamda yapılmasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamaların yer  aldığı 456  Sıra  No.lu  Vergi  Usul  Kanunu  Genel Tebliği hükümlerine  göre  yapılmakta  olup,  bu  uygulama halen ve  ayrıca devam etmektedir.

Elektronik  ortamda  yapılacak  tebligata  ilişkin usul  ve  esasları  düzenleyen “ELEKTRONİK TEBLİGAT YÖNETMELİĞİ”; 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 06.12.2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu Sirkülerin konusunu,söz konusu Yönetmelik ile yapılan düzenlemeler oluşturmaktadır.

I-) Elektronik Tebligat Yapmakla Yükümlü Kişi ve Kurumlar 7201 sayılı Tebligat Kanunun 1 ‘inci maddesine göre aşağıdaki kurumlar tarafından yapılacak elektronik ortamda dâhil tüm tebligatın bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılması gerekmektedir.

—Kazaî merciler,

—10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli —sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,

—sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler,

—sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar,

—sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları

—Vakıf yükseköğretim kurumları,

—İl özel idareleri,

—Belediyeler,

—Köy hükmî şahsiyetleri,

—Barolar

—Noterler

II-) Elektronik Tebligata İlişkin Yasa Maddesi 7201  sayılı  Tebligat  Kanunu’nun 15/3/2018  tarihli  ve  30361  sayılı Resmî  Gazetede yayımlanan7101sayılı  Kanun’un  48’nci maddesi değişik  “Elektronik  tebligat”  başlıklı7/a maddesi aşağıdaki gibidir:

“MADDE 7/a-Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

1.10/12/2003tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar

2.5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.

3.Özel kanunla  kurulmuş  diğer  kamu  kurum  ve  kuruluşları  ile  kanunla  kurulanfonlar  ve kefalet sandıkları.

4.Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.

5.Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar,

6.Kamu kurumuniteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.

7.Kanunla kurulanlar dadahilolmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.

8.Noterler.

9.Baro levhasına yazılı avukatlar.

10.Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler

11.İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

Birinci  ve  ikinci  fıkra  hükümlerine  göre  elektronik  yolla  tebligatın  zorunlu  bir  sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Bu  Kanun  uyarınca  yapılan  elektronik  tebligat  işlemleri,  Posta  ve  Telgraf  Teşkilatı  Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

Bu düzenlemeye göre Yasanın yukarıda 1’inci maddesikapsamında yer alankurum ve kişiler, 7/a  maddesi  kapsamında  kişi  ve  kuruluşlara  1  Ocak  2019  tarihinden  itibaren  elektronik tebligat yapacaklardır.

Anonim şirketler, limited şirketler, dernek ve vakıflar, kooperatifler, kollektif şirketler, komandit şirketler özel hukuk tüzel kişisi olduklarından madde kapsamına girmektedirler.

III-) Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar

Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur:

a)10/12/2003tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.

b) 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.

c) Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.

ç) Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.

d) Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.

e)Kamu kurumuniteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.

f) Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.

g) Noterler.

ğ) Baro levhasına yazılı avukatlar.

h) Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.

ı) İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler  nezdinde  vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

Bu kişiler dışında  kalan  gerçek  ve  tüzel  kişilere, talepleri  hâlinde elektronik  tebligat  adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

IV-) Elektronik  tebligat  adresi  alma  zorunluluğuna  tabi  olanlar  için  yapılacak başvuru

Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için zorunluluğun başladığı 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT’ye başvurmak zorundadır.

Başvuruya aşağıdaki bilgi ve belgeler eklenir:

a) Kamu kurum ve kuruşları ile birlikler için Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sisteminde (DETSİS) yer alan benzersiz  numara  ve  sistem  bilgileri, DETSİS’ekayıtlı  olmayanlar  için  tabi  oldukları sistem bilgileri.

b) Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için MERSİS numarası ve sistem bilgileri,MERSİS’e kayıtlı olmayan tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.

c) Türk vatandaşı gerçek kişiler içinTürkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri.

PTT, yukarıda belirtilenler dışında da bilgi ve belge talep edebilir.

Buna ilişkin usul ve  esaslar Bakanlığın uygun görüşü alınmak suretiyle PTT tarafından belirlenir.

V-) Elektronik tebligat adresi alma zorunluluğuna tabi olmayanlar için yapılacak başvuru

Tebligatın  elektronik  yolla  yapılması zorunlu  olanlardışında kalan  gerçek  veya tüzel  kişiler, elektronik tebligat adresi almak için PTT’ye başvurabilir. PTT başvuru sahibinin kimliğini aşağıdaki bilgi ve belgelere göre tespit eder:

a) Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmî belge veya güvenli elektronik imza.

b) Yabancılar için  yabancı  kimlik  numarası,  Mavi  Kart  numarası,  pasaport  veya  güvenli elektronik imza.

c) Tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.

VI-) Elektronik tebligat adresinin oluşturulması ve teslimi

PTT,  başvurunun  yapıldığı  tarihten  itibaren  bir  ay  içinde  elektronik  tebligat  adresini,  gerçek kişiler  için  kimlik  bilgilerini,  tüzel  kişiler  için  ise  tabi  oldukları  sistem  bilgilerini  esas  almak suretiyle tek ve benzersiz olacak şekilde oluşturur ve UETS (Tebligat Kanunu ve bu Yönetmelik uyarınca  yapılan  elektronik  tebligat  işlemlerini  yürütmek  amacıyla  PTT  tarafından  kurulan, işletilen ve güvenliği sağlanan sistem,)’ye kaydeder.

PTT, Elektronik  tebligat  adresi  alma  zorunluluğuna  tabi olanlariçin  oluşturduğu  elektronik tebligat adresini, adres sahibine teslim edilmek üzere ilgili kurum, kuruluş veya birliğe gönderir. Teslim işleminin gerçekleştiği bilgisi kendisine iletildikten sonra bu adresi tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercilerin kullanımına derhâl sunar.

PTT, Elektronik tebligat adresi alma zorunluluğuna tabi olanlar dışında kalanlar için oluşturduğu elektronik tebligat adresini ilgilisine teslim eder ve bu adresi tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercilerin kullanımına derhâl sunar.

VII-) Elektronik tebligatın hazırlanması ve muhataba ulaştırılması

Tebligat  çıkarmaya  yetkili  makam  ve  merci,  elektronik  tebligat  mesajını  hazırlayarak, UETS’ye teslim eder.

UETS,  elektronik  tebligatmesajını  zaman  damgasıyla  ilişkilendirerek  muhatabın  elektronik tebligat adresine ulaştırır.

Gizliliğin  sağlanması  amacıyla  tebliğ  edilecek  içerik  ve  ekli  dokümanlar,  UETS  tarafından şifrelenir ve bunlar ancak muhatap tarafından görülür.

Gerek  UETS  içi  vegerekse  sistemler  arasıentegrasyonyoluyla  yapılan  tebligata  ait  delil kayıtları, elektronik tebligat mesajının tamamının ulaştığı anda üretilir.

Elektronik  yolla  tebligat,  idareleri,  kamu  iktisadi  teşebbüslerini  veya  sermayesinin  yüzde ellisinden  fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya  hakemler  nezdinde  vekil  sıfatıyla  temsile  yetkili  olan  kişilerin  bağlı  bulunduğu  birime yapılır.

Temsile yetkili olan kişilerin ayrı bir elektronik tebligat adresinin bulunması bu kuralın uygulanmasına engel olmaz.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

VIII-) Muhatabın bilgilendirilmesi

Elektronik  tebligat  adresine  elektronik tebligat  mesajı  ulaştığı  konusunda  bilgilendirilmek isteyen  muhatap,  elektronik  posta  adresini  veya  kısa  mesaj  alma  özelliği  olan  bir  telefon numarasını PTT’ye bildirir.

Elektronik tebligat, muhatabın adresine ulaştığı anda PTT tarafından muhataba bilgilendirme mesajı iletilir. Bu mesaj kısa mesaj alma özelliği olan telefona ücreti mukabilinde, elektronik posta adresine ise ücretsiz olarak iletilir.

Bu  madde  kapsamındaki  bilgilendirmelerin  herhangi  bir  nedenle  yapılamamış  veya  geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini etkilemez.

Muhatabın  bu  madde  kapsamında  bilgilendirilmesine  ilişkin  işlem  kayıtları  UETS  tarafından tutulur.

X-) Muhatabın elektronik tebligat adresine erişimi

Muhatap  elektronik  tebligat  adresine,  güvenli  elektronik  imzasını kullanarak  veya  e-Devlet kapısı  üzerinden  kimlik  doğrulaması  yaparak  ya  da  PTT  tarafından  verilen  şifre  ile  birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık doğrulama kodunu kullanarak erişir.

X-) Elektronik  tebligatın  muhatabın  adresine  ulaşmasına  dairdelil  kaydının bildirimi UETS, elektronik tebligatın muhatabın adresine ulaşıp ulaşmadığına dair delil kayıtlarını tutar ve bu kayıtları, tebligat çıkarmaya yetkili makam ve mercie derhâl ve en geç yirmi dört saat içinde  bildirir.

Süresinde  bildirim  yapılmadığı  için  yeniden  elektronik  tebligat  çıkarılması durumunda bu tebligatın masrafı PTT tarafından karşılanır.

XI-) İspat gücü Delil kayıtları, aksi ispat edilmedikçe kesin delil sayılır.

XII-) Tebligatın elektronik yolla yapılamaması Elektronik  yolla  tebligatın,  zorunlu  bir  sebeple  yapılamaması  hâlinde  Tebligat  Kanununda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.

XIII-) Bilgi, belge gönderme usulü ve zorunluluğu PTT, elektronik tebligat sisteminin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli bilgi ve belgeleri, ilgili kamu veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerden ister.

İlgililer, talep edilen bilgi ve belgeleri en geç bir ay içinde PTT’ye göndermek zorundadır.

XIV-) Hüküm bulunmayan haller

Bu   Yönetmelikte   hüküm   bulunmayan   hallerde niteliğine   uygun   düştüğü ölçüde 25/1/2012 tarihli  ve  28184  sayılı  Resmî  Gazetede  yayımlanan  Tebligat  Kanunu’nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri uygulanır.

XV-) Yürürlükten kaldırılan yönetmelik19/1/2013tarihli ve 28533 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yeni Yönetmelik 1/1/2019tarihinde yürürlüğe girecektir.

XVI-) Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan tebligat Vergi idaresi tarafından yapılan tebligat, Vergi Usul Kanununun 93-109’uncu maddelerine göre yapılmaktadır.

Vergi Usul Kanununun“Elektronik ortamda tebliğ” başlıklı 107/A maddesinde; “Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93’üncü maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.

Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya  kurulmuş  olanları  kullanmaya,  tebliğe  elverişli  elektronik  adres  kullanma  zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”hükmüne yer verilmiştir.

Kanun  hükümlerinin  Maliye  Bakanlığına  verdiği  yetkiye  istinaden  Vergi  Usul  Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evraka ilişkin tebligatın elektronik ortamda yapılmasının usul ve esaslarına 456 Sıra No’.u  Vergi  Usul  Kanunu Genel Tebliği’nde yer verilmiş olup; konuyla ilgili açıklamalarımıza 28.08.2015/150 sayılı Sirkülerimizde yer verilmiştir.

Bu uygulamada herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.

6183  sayılı  Amme  Alacaklarının  Tahsil  Usulü  Hakkında  Kanunun8’inci  maddesine görede hilafına bir hüküm bulunmadıkça tebliğlerin yapılmasında Vergi Usul Kanunu hükümleri tatbik olunmaktadır.

 


Kaynak: Turmob.org.tr
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikTevkifatlı olarak alınan mal işlem görmeden satılırsa fatura tevkifatlı mı kesilir?
Sonraki İçerikTürk Patent Ve Marka Kurumundan: Türk Patent Ve Marka Kurumunca 2019 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliğ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz