Deloitte, finans sektöründe bankaların dijital dönüşümünü ile ilgili bir ‘’Dijital Bankacılık Olgunluk Anketi’’ çalışması yaptı.
Bankacılık sektörünün dijital yönünü inceleyen araştırmada Türkiye ilk 5’te yer aldı.
Araştırma kapsamında Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde 38 ülkeden 138 banka ve 10 FinTech kuruluşu incelendi.
Araştırmaya katılan 238 banka dijital olgunluklarına göre;“Dijital şampiyonlar”, “Akıllı takipçiler”, “Benimseyenler” ve “Dijitali geç takip edenler” olarak sınıflandırıldı.
Türkiye ile birlikte Polonya, Rusya, İspanya, İsviçre “Dijital şampiyon” kategorisinde yer aldı.
Bu ülkeler, bankacılıkta müşterilerine çeşitli dijital işlevsellik sağlayan, müşteri beklentilerini karşılayan ve modern mobil müşteri deneyimi sunan bankaların faaliyet gösterdiği ülkelerden oluştu.
Araştırmaya göre müşteri tercihlerine bakıldığında Türkiye’de bankacılık hizmeti alan müşterilerin büyük çoğunluğu (yüzde 65) mobil bankacılığı kullanıyor.
Geleneksel bankacılık servislerinin dijitalleşmesi açısından bakıldığında ise Türkiye yüzde 50 ile EMEA ortalamasının (yüzde 40) üzerinde bir performans sergiliyor.
Deloitte Türkiye Kıdemli Ortağı ve Finansal Hizmetler Endüstrisi Lideri Hasan Kılıç, raporun sonuçlarını şöyle yorumladı:
“Dijital bankacılık liderleri çevresel faktörlerden doğrudan etkileniyor. Müşteri tercihleri ve pazar baskısı bu ülkelerdeki bankaların, müşterilerin beklediğinden daha hızlı bir şekilde dijital yetenekler geliştirmeye yönelmesine sebep olabiliyor. Türkiye’de de dijital bankacılığın olgunlaşması hem müşteri baskısı, hem de bankalar arasındaki daha iyi hizmeti sunabilme rekabetinden kaynaklanıyor. Yarının dijital şampiyonları -ki bunlara artık sadece ‘bankalar’ demek mümkün değil-; gelecekteki ‘Açık Bankacılık’ ve ‘Bankacılığın Yeni Dönemi’ne kendilerini en iyi şekilde hazırlayan, kendilerini çeşitli platformlara dönüştürebilenler olacak.”
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebe News veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.