Rekabet kurulu hangi durumlarda inceleme başlatacaktır?
Rekabet Hukukunun Esasları
Rekabet Hukukunda Usül
4054 sayılı Kanun’da Rekabet Kurulu’nun hangi durumlarda inceleme başlatacağına, bu incelemelerde hangi yetkileri ne kapsamda kullanacağına, incelemeleri ne kadar sürede sonuçlandıracağına, inceleme sürecinde taraf teşebbüslerin haklarına, inceleme sonucunda kararların nasıl alınacağına, inceleme sürecinde ve sonucunda uygulanabilecek yaptırımlara, Kurul kararlarına itiraza ilişkin ayrıntılı usul düzenlemeleri yer almaktadır. Her aşamaya ilişkin bu usul düzenlemeleri, iyi idare ilkesinin gereklerinden olan şeffaflığın yanı sıra, idari işlemin muhatapları açısından da önemli güvence sağlamaktadır.
4054 sayılı Kanun uyarınca rekabet ihlallerine ilişkin soruşturma ve birleşme devralma işlemlerine ilişkin nihai incelemelerde özellikle bir soruşturma ve nihai incelemenin açılmasından nihai kararın alınmasına kadar geçen süreçte, dolayısıyla henüz idari işlem aşamasındayken, taraf teşebbüs savunmalarının alınması, sözlü savunma toplantısı yapılması gibi usul esasları bir hukuk devletinde olması gereken teminatlar bakımından örnek teşkil etmektedir.
Soruşturma sürecinde 4054 sayılı Kanun ile sağlanan bu teminatlar, Rekabet Kurulu tarafından çıkarılan ikincil düzenlemelerde de sürdürülmekte olup, cezalara ilişkin düzenlemede ve rekabeti en ciddi şekilde sınırlandırdığı kabul edilen kartellerin ortaya çıkarılması amacıyla birçok rekabet otoritesi nezdinde kullanılan en etkin araç olan pişmanlık programına ilişkin düzenlemede usule ilişkin gerekli kurallara da yer verilmesi ile uygulamada açıklık ve belirlilik sağlanmaktadır.
4054 sayılı Kanun uyarınca birleşme ve devralma incelemelerinin sonuçlandırılması rekabet ihlallerine ilişkin incelemelerden farklı özel bir takvime bağlanmış olup, bu takvim özellikle ön inceleme aşaması ardından sonuçlandırılan incelemeler bakımından teşebbüsler ve işlem sonrası faaliyetleri bakımından önemli ölçüde belirlilik sağlamaktadır.
Bir bütün olarak ele alındığında, 4054 sayılı Kanun’un içerdiği usule ilişkin kuralların, Türk idare hukuku uygulamasında eksikliği hissedilen usul kuralları bakımından bir örnek teşkil ettiği ve kendi işleyişi açısından önemli bir boşluğu doldurduğu görülmektedir. Kanun ile getirilen bu yaklaşım, Kurul tarafından çıkarılan ikincil düzenlemelerde muhafaza edilmekte ve ileri taşınmaktadır.
Kaynak:Rekabet Kurumu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. MuhasebeNews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
Rekabet hukukuna göre Birleşme ve Devralma yoluyla piyasaya hakim olmak yasak mıdır?
Rekabet hukukuna göre Birleşme ve Devralma yoluyla piyasaya hakim olmak yasak mıdır?
Rekabet hukukuna göre hakim durumun kötüye kullanılması ne demektir?
Rekabeti sınırlayıcı türde rakipler arası anlaşmalar yasak mıdır?
Haksız Rekabet Nedeniyle Ödenen Tazminatlar Gider Olarak Kaydedilebilir mi?
LTD. ŞTİ. Ortakları Hakkındaki Rekabet Yasağı ve Bağlılık Yükümlülükleri Nelerdir?
Dünyanın En Fazla ve En Az Rekabetçi Ekonomilerini Biliyor musunuz?
Kollektif Şirketlerde Rekabet Yasağına Uyulmaması Halinde Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?
Birlikte Çalışan Kadınların Rekabeti Yaratıcılığı Öldürüyor!