Ana Sayfa İstatistik Türkiye İstatistik Kurumu ne iş yapar?

Türkiye İstatistik Kurumu ne iş yapar?

11345
0

Türkiye İstatistik Kurumu ne iş yapmaktadır?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.
TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.
Ayrıca, verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı bilgilerini içeren Resmi İstatistik Programı’nı kurum/kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlayarak programda yer alan faaliyetlerin izleme ve değerlendirmesini raporlar.

 

Resmi istatistiklerin kapsamı nedir?

Resmi İstatistik Programı; verilerin hangi tanım, yöntem, kapsam ve sınıflama kullanılarak hangi kurum tarafından, hangi sıklıkta derleneceği ve yayınlanacağı ile ilgili bilgileri kapsamaktadır.


Herkes istatistik üretip yayınlayabilir mi?

Resmi istatistikler Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Resmi İstatistik Programı’nda belirtilen kurum ve kuruluşlar tarafından üretilir, dağıtılır ve yayımlanır.

İstatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kuruluşlar, araştırmalarının sonuçlarını basın ve yayın yoluyla kamuoyuna nasıl açıklayabilirler?

İstatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten kişi, kurum veya kuruluşlar, araştırmalarının sonuçlarını basın ve yayın yoluyla kamuoyuna açıklamaları halinde, araştırmanın kapsam, örnekleme yöntemi ve örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını araştırma sonuçlarıyla birlikte kamuoyuna açıklamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklere uymayan gerçek kişilerle özel hukuk tüzel kişilerinin organ ve temsilcilerine adli para cezası verilir.


TÜİK organizasyon yapısı nasıldır?

26 Bölge Müdürlüğü bulunan ve merkezi Ankara’da olan TÜİK’in organizasyon yapısını bu linkten görebilirsiniz. Organizasyon yapısı


İstatistik konseyinin görevleri nelerdir?

Türkiye İstatistik Kanunu ile birlikte Türkiye İstatistik Kurumunun bir organı olarak oluşturulan İstatistik Konseyinin başlıca görevi; Resmi İstatistik Programı’nın hazırlanması, uygulanması, resmi istatistik ihtiyacının tespiti, gelişimi ve işlevleri konusunda tavsiyelerde bulunulması, ileriye yönelik görüş ve önerileri kapsayan çalışmalar yapılmasıdır.


İstatistiki birim nedir?

Resmi istatistiklerin üretimi için veri veya bilgi talep edilen kişi, kurum ve kuruluşlar istatistiki birim olarak adlandırılır.


TÜİK’in bilgi isteme, doğrulama ve saklama konusunda kanuni yetkisi var mıdır?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 7. maddesine göre TÜİK Başkanlığı, istatistik üretimi için gerekli gördüğü her türlü ortamdaki veri ve bilgiyi, belirlenen şekil, süre ve standartlarda doğrudan isteme, doğruluğunu araştırma, kontrol etme, ilgililerden ek bilgi ve belge isteme yetkisine sahiptir.


Kişi, kurum ve kuruluşların TÜİK araştırmalarına cevap verme yükümlülüğü var mıdır?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 8. maddesine göre kişi, kurum ve kuruluşlar, kendilerinden istenen veri veya bilgileri, Anayasa’da belirlenen hak ve ödevler çerçevesinde TÜİK Başkanlığı’nın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle yükümlüdür.


Kişi, kurum ve kuruluşların TÜİK araştırmalarına cevap vermemesi durumunda ne olur?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 54. maddesine göre kendilerinden istenen bilgileri hiç vermeyen veya talep edildiği halde eksikleri gidermeyen ve hataları düzeltmeyen gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerinin organ ve temsilcileri hakkında idari para cezası uygulanır. İdari para cezası ve diğer cezaların uygulanması, bu kişi veya kurumların bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.


Kurum ve kuruluşlar kendi idari verilerini TÜİK’in kullanımına açmak zorunda mıdır?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 9. ve 10. maddelerine göre kurum ve kuruluşlar, resmi istatistik üretiminde kullanılmak üzere, kendi görev alanları ile ilgili konularda topladıkları kayıt ve diğer veri dosyalarını ücret talep etmeksizin TÜİK Başkanlığı’na vermek veya kullanımına açmak ve ulusal kayıt sistemlerini TÜİK Başkanlığı’nın belirlediği standartlarda oluşturmak ve güncellemekle yükümlüdür.


Veri gizliliği veya gizli veri nedir?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 13. maddesine göre bireysel verinin toplulaştırılması ile oluşturulan veri tablosunun her hangi bir hücresindeki istatistiki birim sayısının üçten az olması veya birim sayısı üç ve daha fazla olduğu halde bir veya iki istatistiki birimin hakim durumunda olması halinde ilgili hücredeki veri gizli kabul edilir. Gizli veriler, ancak doğrudan veya dolaylı tanımlamaya yol açmayacak şekilde diğer bilgilerle birleştirilerek yayımlanabilir. Resmi istatistiklerin üretilmesi için toplanan, işlenen ve saklanan verilerden gizli olanlar, idari, adli ve askeri hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilemez, istatistik amacı dışında kullanılamaz ve ispat aracı olamaz.


Bireysel verilerin kullanımı nasıldır?

Türkiye İstatistik Kanunu’nun 14. maddesine göre istatistiki birimlerin doğrudan veya dolaylı olarak tanınmasına yol açacak bölümleri gizlendikten sonra, bilimsel amaçlı araştırmalarda kullanılması, üçüncü şahıslara verilmemesi kaydı ve TÜİK Başkanlığı’nın yazılı izniyle bireysel veriler verilebilir.


TÜİK web sayfasında aradığım bilgilere nasıl ulaşabilirim?

Web sayfamızda, aradığınız bilgilere ulaşmanıza yardımcı olacak çeşitli araçlar mevcuttur:

Site Rehberi: Bu bölümde sitede mevcut bölümlerin içerikleri ve istatistiklere nasıl ulaşılabileceği açıklamalı olarak sunum şeklinde anlatılmaktadır

Site Haritası: Bu bölümde ise sitemizdeki tüm konu başlıklarının linkleri yer almaktadır. İlgilendiğiniz başlığa tıklayarak istediğiniz bölüme ulaşabilirsiniz.

Arama: Bu bölümde de arama kutucuğundan konu veya anahtar kelime girerek sorgulama yapabilir ve gelen sonuçlara göre istediğiniz başlığa ulaşabilirsiniz.

Kurumumuzdan bilgi talebinde bulunmadan önce sizlere sunmuş olduğumuz hizmetler hakkında ayrıntılı bilgilere buradan sahip olabilirsiniz. İstediğiniz bilgilere erişemediğiniz durumlarda 0312 410 02 44-45-47 numaralı telefonlardan bilgi alabilir veya bilgi@tuik.gov.tr adresine e-posta göndererek en hızlı yoldan başvurunuzu yapabilirsiniz.


Yeni yayınlanan haber bültenlerinden nasıl haberdar olabilirim?

Bunun için Sitemize üye olmanız ve haberdar olmak istediğiniz konu başlıklarını seçmeniz gerekmektedir. Yeni açıklanan haber bültenleri belirteceğiniz e-posta adresine düzenli olarak gönderilecektir. Ayrıca, sitemizde yer alan Veri Yayımlama Takvimi aracılığı ile Resmi İstatistik Programı kapsamındaki tüm haber bültenleri ve verilerin listesine ve yayımlama takvimine erişebilirsiniz.


Yeni çıkan yayınlardan satın almak istiyorum, ne yapmalıyım?

Sitemizin Yayınlar bölümünden kitap ve CD satışı yapılmaktadır. Sitemize üye olmadan da bu bölüme erişebilirsiniz, ancak satın alma aşamasına üye kaydı yaptırmanız gerekmektedir. Bu işlem satın aldığınız ürünün ve faturanızın teslim adreslerini kaydetmemiz ve ürünü adresinize ulaştırabilmemiz için gereklidir..


Sitenizde yayınlanan Haber Bültenleri MS-Excel formatında ve ben MS-Excel kullanmadığım için tabloları göremiyorum ne yapmalıyım?

Sitemizde haber bültenlerinin ekindeki tablolar MS-Excel ortamında sunulmaktadır. Bu program bilgisayarınızda yüklü değilse Excel Viewer programını bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

 


Kaynak: Tüik
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER


TÜİK: Suça sürüklenen çocuklar en çok yaralama olayına karıştı

En yüksek gelir TR10 (İstanbul) Bölgesine ait oldu

 

İhracatın %43,8’ini, ithalatın ise %61,1’ini büyük ölçekli girişimler yaptı

 

Önceki İçerikTürmob web tabanlı hesaplama araçları
Sonraki İçerikMars Odyssey (NASA / Evreni Keşfetmek)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz