Çin’de yapılan arkeolojik bir kazıda gün yüzüne çıkarılan taş aletler insanlığın evrimsel atalarının Afrika’dan bilinenden çok daha önceki bir tarihte ayrıldığını gösteriyor.
Şimdiye kadar insan benzeri canlılara ilişkin elde bulunan en eski kanıtların geçmişi 1 milyon 800 bin yıl öncesine uzanıyordu. Bu kanıtların kaynağı ise Gürcistan’ın Dmanisi kasabasında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan insan yapıtları ve kafatası kalıntılarıydı.
Fakat Çin’de ortaya çıkarılan buluntular insanlığın evrimsel tarihini 250 bin yıl kadar geriye götürmeyi zorunlu kılıyor.
Alman arkeolog Petraglia: “Bu kesinlikle yeni bir hikaye”
Almanya’nın Jena kentindeki Max Planck İnsanlık Tarihi Enstitüsü’nden görev yapan arkeolog Michael Petraglia, ortaya çıkarılan kalıntılar hakkında, “Bu kesinlikle yeni bir hikaye. Bu ilk insanların Afrika’dan bizim bildiğimizden çok daha önce çıktığını gösteriyor.” diye konuştu.
Afrika’dan çıkış ise insan türünün dahil olduğu Homo Sapiens’in yeryüzünde sahne almasından çok daha öncesindeki bir döneme denk düşüyor. Araştırmacılar kazılarda ortaya çıkarılan el aletlerinin Homo evrim grubunun başka bir üyesi tarafından yapıldığını düşünüyor.
Kazdıkça birbirinden değerli kalıntılar ortaya çıktı
Buluntular arasında yontulmuş taşlar, kaya parçaları ve taştan çekiçler yer alıyor. Kazılarda bulunan 96 arkeolojik eserin Çin’i kuzey ve güney olarak bölen Kinling dağlarının kuzeyinde, Loess Platosu olarak bilinen alanda bulunduğu açıklandı.
Kazı projesinin saha çalışmalarını yürüten Guangzhou Jeokimnya Enstitüsü profesörlerinden Zhaoyu Zhu, araştırmayı büyük bir heyecanla yürüttüklerini belirterek, “Meslektaşlarımdan biri aniden dik bir çıkıntıya gömülü bir taş fark etti. Sonrasında ise ilk insanlara ait el yapımı aletler birbiri ardına bulundu.” diye konuştu.
Toprak katmanları arasında dağılmış olan aletler insanların ilk akrabalarının avlanmak için dışarı gittiklerini ve her seferinde yeniden aynı sit alanına geri döndüklerine işaret ediyor.
Bilim adamları anlaşmazlığa düştü
Fakat diğer yandan araştırmaya katılmayan bazı uzmanlar, eldeki bulguların dikkatle ele alınması gerektiğini düşünüyor. Bu uzmanlar arasında bulunan New Jersey’deki William Paterson Üniversitesi’nde çalışan Antropolog Geoffrey Pope, “Bu keşiflerin çok fazla değişikliğe yol açacağını düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.
Buna karşılık New York’ta bulunan Stony Brook Üniversitesi’nde çalışan Arkeolog Sonia Harmand ise Pope’la aynı olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Çin’de keşfedilen alanın dünyadaki başlıca arkeolojik sitlerden biri olması ihtimal dahilinde.”
Kaynak: https://tr.euronews.com/2018/07/12/cin-de-insanlik-tarihini-yeniden-yazdiracak-bulus-250-bin-yillik-degisiklik
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.