Ana Sayfa TTK Tek Kişilik Şirket Olur mu?

    Tek Kişilik Şirket Olur mu?

    20663
    8

    1- Tek kişilik şirket olur mu?
    Olur.
    Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile, (adı Yeni TTK olarak kaldı ama aslında 01 Temmuz 2012 tarihinden beri yürürlükte) artık Tek kişilik Şirket Kurulabiliyor.

    2- Hangi şirketler Tek ortaklı olarak kurulabiliyor?
    Limited Şirket ve Anonim Şirketler başka bir ortağa gerek olmadan tek kişi ile kurulabiliyor.

    3- Eskiden uygulama nasıldı?
    01 Temmuz 2012 öncesi uygulamaya göre
    Limited şirket kurmak için en az 2 ortak olması zorunluydu.
    Anonim Şirket Kurmak için ise en az 5 ortak şartı vardı.
    Artık her iki zorunluluk da kaldırıldı.

    4- Şirketin imza yetkilisi tek kişi olabilir mi?
    Evet.
    Tek ortak ile kurulan Limited Şirketlerde bu kişi aynı zamanda şirketin imza yetkili tek müdürü olabiliyor.

    Anonim şirketlerde ise Ortak olan kişi (Pay sahibi, hissedar) aynı zamanda şirketin Yönetim kurulu üyesi olabiliyor. Ve Tek başına A.Ş.’i her türlü konuda temsil edebiliyor.

    5- Şirketin imza yetkilisinin yetki süresi nasıl belirleniyor?Limited Şirketlerde Şirketi müdürler temsil ediyor. Ltd.Şti. Müdürünü görev süresi sınırsız olabiliyor. Özellikle şirketin tek ortağı varsa, tek müdür de kendisi olmuşsa süresiz atama yapılıyor.

    Anonim şirketleri ise Yönetim Kurulu temsil ediyor. Ancak Limited şirketlerin müdürlerinden farklı olarak A.Ş’lerde Yönetim Kurulu üyeleri en çok 3 yıl için seçilebiliyor. 3 Yılın bitiminde aynı kişi tekrar Yönetim Kurulu üyesi seçilebiliyor.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu (6102 ve 6335)

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTürkiye’de Kaç Dernek Var Biliyor musunuz?
    Sonraki İçerikDerhal Fesih!!!

    8 YORUMLAR

      • Merhaba,

        Şirketin kuruluş ana sözleşmesinde yer alacak unsurlara göre değişkenlik göstermektedir. Mali Müşavirlik hizmeti veren bir ofis ile irtibata geçmeniz halinde harçlar, kuruluş hizmet bedeli ve işin yoğunluğuna göre muhasebe ücreti hakkında bilgi alabilirsiniz.

        iyi günler dileriz.

    1. Merhaba;
      Tek ortaklı limited şirketi sahibi bir miktar parayi kizina hibe etmek için kendine yatırıp oradan da kizina yatirma yetkisi var midir? Bunun için muhasebeciden ayrıca bir yazıya ihtiyaç var midir?

      • Merhaba,
        TTK’ya göre şirket ortaklarının şirkete borçlanma yasağı vardır. Şirketten alacaklı değilseniz veya kar dağıtımı yapmıyorsanız şirketten borç para alınamıyor.

        Ayrıca şirket ortağı olup olmamanızdan bağımsız olarak gerek kişiler tarafından yapılan hibeler (kendi çocuğunu da olsa) intikal vergisine tabidir. İsterseniz kızınıza borç para verebilirsiniz.

        • Peki şirketin kar payından ödemeyi erken teslim aldım yazısı alinabiliyormus. Fakat şirket zararda görunuyor. Fakat kamu kuruluşlarına yapılan işler kesilen fatiralar var ve mart ayından beri yeni ödemeye yapilmaya başlandı. Sirketin zararda görüşmesinin sebebi nedir? bu durumda yüklü miktar kesilen faturaları kanit olarak gösterirsek daha ödeme alinacagina dair, bize bir faydası olur mu?
          Bize vize islemleri için bu kanitlar lazim. simdiden teşekkürler

          • Merhaba,

            Dönem içinde oluşan kazancın, yıl bitmeden kar payı avansı olarak alınmasına ilişkin şartları linkteki tebliğden ulaşabilirsiniz. https://www.muhasebenews.com/73083-2/

            Geçmiş yıllarda şirket zarar ettiyse ve 2019 ilk 9 ayında devam eden projelerin kesin hesabının yapılmaması nedeniyle kazanç oluşmamışsa kar dağıtımı yapmanız mümkün değil.

            2019 yılı zararının gerekçesi hakkında bir yorum yapmamamız mümkün olmamakla birlikte, olası nedenlerinden birisi devam eden projelerinizden kar edecek olsanız bile henüz tamamlanıp sonuç hesaplarına (kar-zarar hesaplarına) aktarılmadığı için faaliyet giderleri nedeniyle zarar görünüyor olabilirsiniz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz