Kıdem tazminatından SGK ve Gelir vergisi Kesintisi yapılır mı?
1475 sayılı Eski İş kanununun halen yürürlükte olan 14’ncü maddesi gereği sonlandırılan iş sözleşmelerine göre işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Bir yıldan artan süreler için gün hesabı yapılmak suretiyle aynı hesaplamaya göre tazminat ödemesi yapılmalıdır.
Kıdem tazminatının yıllık tavan tutarını geçen ödemeler kıdem tazminatı olarak kabul edilemez.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Kıdem tazminatı, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi ödemeler de ücret olarak kabul edilmiştir.
İş Kanunu’na göre ödenen kıdem tazminatlarının tamamı ile özü itibariyle bu mahiyette olan ve yukarıda belirtilen ödemeler istisna tutarının hesabında dikkate alınmak şartıyla gelir vergisinden muaf tutulacaktır.
Yine SGK Kanuna göre de kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki ödemeler üzerinden SGK Primi kesilmeyecektir.
Özetle, Kanunda sayılan üst sınırı aşmayan Kıdem Tazminatı tutarından Gelir vergisi ve SGK primleri kesilmez. Sadece Damga vergisi kesintisi yapılır. Üst sınırı aşan kısım ise ücret gibi değerlendirilip Gelir Vergisi, Damga Vergisi ve SGK Primi kesintileri yapılır.
01 Ocak 2018 tarihinden itibaren Kıdem tazminatının Gelir vergisi ve SGK priminden istisna tutulan tutarı 5.001,76 TL’dir. İşveren isterse üst sınırın üzerinde kıdem tazminatı yapabilir. Ancak üstünde kalan kısım ücret geliri gibi kesintilere tabi olur.
Kaynak: İş Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.