ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (III) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ – (SERİ NO: 1) – 01 Ocak 2018
MADDE 1 – 8/8/2015 tarihli ve 29439 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (I/A/2) bölümünün;
a)İkinci paragrafı Tebliğ metninden çıkarılmış ve yerine aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“(A) Cetvelinde;
Alkollü içkiler,
Kolalı, meyvalı ve sade gazozlar,
Alkolsüz biralar,
20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numaralarında sınıflandırılan ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilen; meyve nektarları, meyveli içecekler, limonatalar, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, soğuk çay, soğuk kahve, tonik ve tatlandırılmış veya aromalandırılmış benzeri içecekler
yer alır.
Etil alkol ve 22.01 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan, ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmamış veya lezzetlendirilmemiş sular (tabii veya suni mineral sular ve gazlı sular dahil) söz konusu listede yer almadığından, 20.09 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan sebze suları ile Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler parantez içi hükümle kapsam dışı bırakıldığından ÖTV’ye tabi değildir.
(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan bazı içecekler için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen toptan teslimden maksat, teslimi yapılan içeceklerin aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlara teslimidir. Bunlar dışındakilere yapılan teslim, perakende teslim sayılır. İçeceğin ticari amaçla satılmak ya da işletmede kullanılmak üzere ithali de toptan teslim sayılır.
(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan bazı içecekler için verginin kapsamının belirlenmesi açısından öngörülen ambalajlanmış içecekten maksat ise 26/1/2017 tarihli ve 29960 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ö) bendinde tanımı yapılan şekilde hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edilen içecektir. Buna göre, her durumda açılmadan veya değiştirilmeden içeriği değiştirilemeyecek şekilde, içeceği tamamen kaplayan bir ambalajın içine konulmak suretiyle, son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine sunulmak üzere teslime konu edilen söz konusu G.T.İ.P. numaralarında yer alan hazır ambalajlı içecekler, verginin kapsamındadır. Öte yandan, toptan teslime konu edilenler hariç olmak üzere, anılan Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) bendinde tanımı yapılan şekilde perakendeci tarafından doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş içeceklerin teslimi ise ÖTV’ye tabi değildir.
Örneğin, içecek imalatçısı tarafından ambalajlanmış veya ambalajlanmamış olarak toptan teslime konu edilen limonata, meyve nektarı gibi içecekler ÖTV’ye tabi iken, bu içeceklerin pastane işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, pastanede doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş şekilde perakende satışa sunulması ÖTV’ye tabi değildir. Aynı şekilde, soğuk kahve imalatçısı tarafından ambalajlanmış olarak toptan veya perakende satışa konu edilen soğuk kahve içeceği ÖTV’ye tabi iken, kafe işletmesi tarafından imalathanesinde imal edilip, kafede perakende satışa sunulan soğuk kahve ÖTV’ye tabi değildir.”
b)Üçüncü paragrafında yer alan “tütün mamulleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makaron” ibaresi eklenmiştir.
c)Sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Öte yandan;
20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numaralarında sınıflandırılan mallardan bazılarının sadece ambalajlanmış olanları verginin konusuna alındığından, teslime konu edilen içeceğin hazır ambalajlı gıda kapsamında olup olmadığı,
Türk Gıda Kodeksine göre %100 meyve suyu sayılan meyve suları (6/8/2014 tarihli ve 29080 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliğinde tanımlanan meyve suyu ve konsantreden meyve suyu) kapsam dışında olduğundan, teslime konu edilen içeceğin %100 meyve suyu niteliğini haiz olup olmadığı
hususları Türk Gıda Kodeksine göre ilgili mevzuatta yapılan belirleme ve açıklamalar çerçevesinde tespit edilir.”
MADDE 2 – Aynı Tebliğin (I/Ç/1) bölümünün ikinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“(III) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 20.09 ve 22.02 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılan içeceklerden bazılarının sadece ambalajlanmış ve/veya toptan teslime konu edilenleri verginin kapsamında olduğundan, söz konusu içecekleri imal etmekle birlikte;
* İmal ettiği içecekleri toptan teslime konu edenlerin, söz konusu içecekleri ambalajlanmamış (dökme halinde) olarak satışa konu etseler dahi mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmektedir,
* İmal ettikleri içecekleri hazır ambalajlı gıda kapsamında teslime konu edenlerin, hiç toptan teslimi söz konusu olmasa dahi mükellefiyet tesis ettirmeleri gerekmektedir,
* İmal ettikleri içecekleri ambalajlanmamış olarak veya doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olarak sadece perakende teslime konu edenlerin, başkaca ÖTV’ye tabi mal satışı bulunmaması halinde, ÖTV mükellefiyeti tesis ettirmesine gerek yoktur.”
MADDE 3 – Aynı Tebliğin;
a) (III/B) bölümünün ikinci paragrafında yer alan; “perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara” ibaresi “perakende satışa sunulan sigaraların ve makaronların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya her bir makaron” şeklinde, “20 adet sigaradan” ibaresi “20 adet sigaradan, 50 adet makarondan” şeklinde değiştirilmiştir.
b) (III/B/1.1) bölümünün; başlığı “1.1. Alkolsüz İçeceklerde Verginin Hesabı”şeklinde, birinci paragrafında yer alan “cetvelinde, kolalı gazozlar” ibaresi “cetvelinde yer alan alkolsüz içecekler” şeklinde, ikinci paragrafında yer alan “kolalı gazozların” ibaresi “bu içeceklerin” şeklinde değiştirilmiştir.
c) (III/B/2.1.) bölümünden sonra gelmek üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki bölüm eklenmiş ve takip eden bölüm başlığı buna göre teselsül ettirilmiştir.
“2.2. Makaronda Verginin Hesabı
(III) sayılı listenin (B) cetveli kapsamındaki makaronun vergilendirilmesinde, perakende satış fiyatına bu mallar için geçerli olan ÖTV oranı uygulanarak nispi ÖTV tutarı hesaplanır. Ancak hesaplanan bu tutar, birim paket içindeki her bir makaron için belirlenen asgari maktu vergi tutarına göre hesaplanan vergi tutarından az olamaz.
Öte yandan, (III) sayılı listenin (B) cetvelinde, makaron için nispi vergi oranı Bakanlar Kurulu tarafından “0” (sıfır) olarak belirlenmiş ve maktu vergi ihdas edilmemiş olup, bu suretle makaronun asgari maktu vergi tutarı üzerinden vergilenmesi öngörülmüştür.
Örnek: 1/1/2018 tarihi itibarıyla, perakende satış fiyatı 16 TL olan 200 adet makarondan oluşan bir makaron paketi için ÖTV aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Asgari maktu ÖTV tutarı (200 x 0,0500 TL) = 10,0000 TL
Buna göre, hesaplanan ÖTV olarak 10,0000 TL dikkate alınır.”
ç) (III/B/3) bölümünün birinci paragrafında yer alan “her bir sigara” ibaresi “her bir sigara veya makaron” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4 – Aynı Tebliğin;
a) (IV/C/1) bölümünün dördüncü paragrafında yer alan; “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makarona” ibaresi eklenmiş, “kolalı gazozlara” ibaresi “alkolsüz içeceklere” şeklinde değiştirilmiştir.
b) (IV/C/3) bölümünün altıncı paragrafında yer alan “Tütün mamulü” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makaron” ibaresi, “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve makarona” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 5 – Aynı Tebliğin (VI/A) bölümünün;
a) Üçüncü paragrafında yer alan; “(kolalı gazozlar hariç)” ibaresi “(alkolsüz içecekler hariç)” şeklinde, “kolalı gazozların” ibaresi “alkolsüz içeceklerin” şeklinde değiştirilmiştir.
b) Beşinci paragrafında yer alan “tütün mamullerine” ibarelerinden sonra gelmek üzere “ve ithal makarona” ibaresi eklenmiştir.
c) Altıncı paragrafında yer alan “tütün mamulü üretimine” ibaresi “tütün mamulü ve makaron üretimine” şeklinde, “ve tütün mamulü” ibaresi “, tütün mamulü ve makaron” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Tebliğin ekinde yer alan;
a) “EK 2A: KOLALI GAZOZLAR İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” ibaresi “EK 2A: ALKOLSÜZ İÇECEKLER İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” şeklinde, formun başlığında yer alan “KOLALI GAZOZLAR” ibaresi “ALKOLSÜZ İÇECEKLER” şeklinde değiştirilmiştir.
b) “EK 2C: TÜTÜN MAMÜLLERİ İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” ibaresi “EK 2C: TÜTÜN MAMÜLLERİ VE MAKARON İÇİN BİLDİRİM FORMU ÖRNEĞİ” şeklinde değiştirilmiş, formun başlığında yer alan “TÜTÜN MAMULLERİ” ibaresinden sonra gelmek üzere “VE MAKARON” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 7 – Bu Tebliğin; 1 inci maddesinin (b) bendi, 3 üncü maddesinin (a) ve (ç) bentleri ile (c) bendiyle Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (III/B/2.1.) bölümünden sonra gelmek üzere eklenen “2.2. Makaronda Verginin Hesabı” bölümünün birinci paragrafı, 4 üncü maddesinin (a) bendiyle Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (IV/C/1) bölümünün dördüncü paragrafında yer alan “tütün mamullerine” ibaresinden sonra gelmek üzere eklenen ibare ve (b) bendi, 5 inci maddesinin (b) ve (c) bentleri ve 6 ncı maddesinin (b) bendi 5/12/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer hükümleri 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8 – Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.
Kaynak: Resmi Gazete-01 Ocak 2018
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.