Ana Sayfa Makale Miadı Dolan Ürünlerin KDV’si İndirim Konusu Yapılır mı?

    Miadı Dolan Ürünlerin KDV’si İndirim Konusu Yapılır mı?

    1291
    0

    SORU – CEVAP

    1- Kullanım Süresi Geçen (Miadı dolan) veya Kullanılamayacak Hale Gelen Mallara İlişkin Yüklenilen KDV indirim konusu yapılabilir mi?
    Mükelleflerin faaliyetlerine ilişkin olarak stoklarında mevcut olan ancak kullanım süresi geçen veya bir başka nedenle kullanılamayacak durumda olan malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV’nin,3065 sayılı Kanunun (30/c) maddesi hükmü uyarınca indirim konusu yapılması mümkün değildir.

    2- Takdir Komisyonu kararı önemlidir!
    Söz konusu malların ilgili mevzuat uyarınca teşkil edilen resmi komisyonlar veya Takdir Komisyonu huzurunda imha edilmesi durumunda da bu mallara[1] ilişkin yüklenilen KDV indirilemez.
    (Vergi dairesi Takdir komisyonları, gümrük idareleri takdir komisyonları ve diğer yetkilendirilmiş bakanlık takdir komisyonları)

    3- 1 No’lu KDV beyannamesinde “ilave edilecek KDV” satırında düzeltme yapılmalıdır.
    Bu çerçevede, zayi olan mallara ait yüklenilen ve daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin, imha tarihini kapsayan vergilendirme dönemine ait 1 No.lu KDV Beyannamesinin “İlave Edilecek KDV” satırına dahil edilmek suretiyle indirim hesaplarından çıkarılması gerekmektedir.

    Kaynak: 3065-KDV Kanunu 30/c maddesi ve KDV Uygulama genel tebliği (26.04.2014) 113 Nolu

    Ali Karakuş,
    22.07.2017,
    İstanbul

    Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikGelir Vergisi 2. Taksit Ödeme Dönemi Başladı!!!
    Sonraki İçerikKDV Nasıl Hesaplanır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz