Ana Sayfa Duyurular Yıllara Sari Raylı Sistem Yapım İşleri İle Gemi İnşaa ve Onarım İşlerinde...

Yıllara Sari Raylı Sistem Yapım İşleri İle Gemi İnşaa ve Onarım İşlerinde Stopaj Oranı %1’e indirildi

30 Mart 2025 tarihli ve 32857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı sektörlerde uygulanan stopaj (vergi kesintisi) oranlarında önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle inşaat ve onarım işlerinde faaliyet gösteren firmalar için bu karar büyük bir maliyet avantajı sağlayacak.

2
0

Yeni Stopaj Düzenlemesi Resmî Gazete’de Yayımlandı: Bazı İşlerde Vergi Kesintisi %1’e İndirildi

30 Mart 2025 tarihli ve 32857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 9707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı sektörlerde uygulanan stopaj (vergi kesintisi) oranlarında önemli değişiklikler yapıldı. Özellikle inşaat ve onarım işlerinde faaliyet gösteren firmalar için bu karar önemli bir finansman avantajı sağlayacak.

Hangi Değişiklikler Geldi?

Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na bağlı olarak çıkarılan Bakanlar Kurulu kararlarında yapılan düzenlemelerle, aşağıdaki işler için stopaj oranı %1 olarak belirlendi:

1. Raylı Ulaşım Sistemleri

  • Demiryolu hattı
  • Tramvay
  • Finiküler
  • Monoray
  • Metro
  • Şehir içi raylı ulaşım sistemlerinin inşaat ve onarım işleri

Bu işler için yüklenici firmalara yapılan ödemelerden %1 oranında vergi kesintisi yapılacak.

2. Gemi İnşaat ve Onarım İşleri

Gemi inşaatı veya bakım-onarımı yapan firmalara ödenen bedeller için de %1 stopaj oranı uygulanacak.

3. Diğer İnşaat ve Onarım İşleri

Diğer kapsam dışı işler için ise stopaj oranı %5 olarak korunmuştur.

Ne Zaman Yürürlüğe Giriyor?

Bu karar, yayım tarihini izleyen ayın başından itibaren yapılan ödemelerde geçerli olacak. Yani uygulama 1 Nisan 2025 itibarıyla devreye girecek.

Kararı Kim Yürütecek?

Kararın uygulanmasıyla ilgili tüm işlemler, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.


Kısa Değerlendirme

Bu karar, özellikle altyapı projelerinde ve gemi inşasında faaliyet gösteren yükleniciler için kesinti oranının azalması ile ciddi bir finansman avantajı anlamına geliyor. Kamu yatırımlarında daha uygun fiyatlarla teklif verilmesi de mümkün hale gelebilir.

Eğer siz de bu alanlarda faaliyet gösteriyorsanız, bu yeni stopaj oranlarını dikkate alarak muhasebe süreçlerinizi ve tekliflerinizi gözden geçirmenizde fayda var.

Karar 30 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve 1 Nisan 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/03/20250330-4.pdf


Kaynak: 30.03.2025 Resmi Gazete Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKiralanan Konutun Öğrencilere Yeniden Kiraya Verilmesinde Vergilendirme Nasıl Yapılır?
Sonraki İçerikEurobond Karşılığı Konut ve İş Yeri Satışı KDV’den İstisna mı? Güncel Vergi Değerlendirmesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz