Ana Sayfa Vergi Cami derneğine cami tadilatı için yapılacak malzeme satışları için KDV istisnası var...

    Cami derneğine cami tadilatı için yapılacak malzeme satışları için KDV istisnası var mıdır?

    1
    0

    T.C.

    KIRIKKALE VALİLİĞİ

    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    49366803-130[2019-KDV-13/k]-E.7906

    13.08.2020

    Konu

    :

    Bağışlanmak üzere inşa edilen caminin yapımında kullanılacak mal ve hizmet alımlarında KDV istisnası.

    İlgi

    :

    a) 06/09/2019 tarih … sayılı özelge talep formunuz.

    b) 12/09/2019 tarih … sayılı özelge talep formunuz.

       İlgide kayıtlı özelge talep formlarınızın incelenmesinden, Derneğinizin KDV Kanununun 13/k maddesine istinaden KDV İstisna Belgesi aldığı, cami yapımında kullanılacak olan bazı mal ve hizmetleri istisna belgesine göre KDV ödemeden, bazılarını ise KDV ödeyerek satın aldığınızdan bahisle söz konusu alımlarınıza ilişkin olarak aynı anda her iki yöntemin uygulanıp uygulanamayacağı ve KDV ödeyerek almış olduğunuz mal ve hizmetlere ait KDV tutarlarının da iade edilip edilemeyeceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

    – 8/2 nci maddesinde vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya KDV’yi fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde, düzenlediği bu tür vesikalarda KDV gösterenlerin, bu vergiyi ödemekle mükellef olduğu; bu hususun kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerli olduğu; bu gibi sebeplerle fazla ve yersiz hesaplanan ve Hazineye ödenen vergilerin, Hazine ve Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edileceği,

       – 13/k maddesinde ise genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere yapılan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi ibadethaneler, Diyanet İşleri Başkanlığı denetimine tabi yaygın din eğitimi verilen tesisler, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetlerin 1.6.2018 tarihinden itibaren KDV’den istisna olacağı

        hüküm altına alınmıştır.

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin;

       -“Fazla veya Yersiz Hesaplanan ve Hazineye Ödenen Verginin İadesi” başlıklı (I-C/1.1.2.) bölümünde,

    ” …

       Fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle satıcı tarafından alıcıya iade edilecektir. Alıcının indirim hakkı bulunan mükellef olmaması durumunda, satıcının söz konusu fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir bir belge ile vergi dairesine başvurması gerekmektedir. Alıcının indirim hakkı bulunan bir mükellef olması durumunda ise, satıcının fazla veya yersiz KDV tutarını alıcıya ödediğini gösterir belgeye ek olarak, alıcının fazla veya yersiz KDV tutarını indirim hesaplarından çıkarmak suretiyle düzeltme yaptığının alıcının vergi dairesinden alınacak bir yazıyla tevsiki de istenecektir.

    …”,

       -“KDV Ödenerek Yapılan Alımlarda Uygulama” başlıklı (II-B/15.2.2.) bölümünde ise,

       “İstisna kapsamındaki mal ve hizmetlerin KDV ödenerek satın alınması da mümkün olup bu şekilde yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödenen KDV, bağış yapacaklara iade edilir. Ancak bu durumda Tebliğin (II/B-15.2.1.) bölümüne göre KDV ödemeksizin mal ve hizmet almak suretiyle istisnadan yararlanılması mümkün değildir.

       Öte yandan, bu kapsamda bağış yapacaklara KDV iadesi yapılabilmesi için Tebliğin (II/B-15.2.1.) bölümünde aranılan şartların bağış yapacaklar tarafından sağlanması ve istisna belgesi eki listenin (proje kapsamında yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifalarına ilişkin liste) temin edilmesi gerekmekte olup, söz konusu bölümde istisnanın uygulanmasına dair yapılan açıklamalar bu bölüm için de geçerlidir. İstisna belgesi eki liste, bağış yapacaklara bir yazı ekinde verilir ve bunlar için istisna belgesi düzenlenmez.

       Bağış yapacaklar, istisna belgesi eki listenin ilgili mal veya hizmete ilişkin bölümüne alış faturasının tarihi, numarası, mal veya hizmet miktarı ve tutarını belirtmek suretiyle projeye uygun olarak sisteme girerler.

       Bağış yapacakların KDV mükellefiyeti bulunması halinde, bu işlemler dolayısıyla yüklenilen vergiler indirim konusu yapılır, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabilir. Bağış yapacakların KDV mükellefiyeti bulunmaması halinde ise proje kapsamındaki mal ve hizmetler nedeniyle ödenen KDV, bağışlanan tesisin bulunduğu yer vergi dairesince iade edilir.

       Proje kapsamındaki tesislerin projeye uygun olarak yapıldığına ilişkin Tebliğin (II/B-15.2.1.) bölümünde belirtilen bildirimlerin ilgili idare ve kuruluşlar tarafından yapılmaması durumunda istisna belgesini düzenleyen Vergi Dairesi/Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık ilgili idare ve kuruluştan bildirimi talep eder, bildirim gelene kadar istisna kapsamında iade yapılmaz.”

    açıklamalarına yer verilmiştir.

    Buna göre, Derneğinizin istisna belgesinin (EK-29) bulunduğu dikkate alındığında, söz konusu istisna uygulamasına ilişkin olarak hem istisna belgesi kullanılarak KDV’siz mal ve hizmet alımı, hem de istisna belgesi kullanılmaksızın KDV ödenmek suretiyle mal ve hizmet alımının bir arada yapılması mümkün bulunmadığından, Derneğiniz tarafından istisna belgesi kapsamında mal ve hizmet alımlarının devam ettirilmesi gerekmektedir.

    Öte yandan, istisna belgesi kapsamında olmakla birlikte bu belge kullanılmaksızın yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemiş olduğunuz KDV tutarlarının KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I-C/1.1.2) bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde düzeltmeye konu edilmesi mümkündür.


    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Kaynak: GİB ÖZELGE
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit Usule Tabi Olanların Yanında Çalışanlar İçin Muhtasar Vergi Beyanı Verilecek Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz