Ana Sayfa Vergi Belediyeye kesilecek faturalar tevkifata tabi midir?

    Belediyeye kesilecek faturalar tevkifata tabi midir?

    3
    0

    Belediyelerin KDV Tevkifatı Sorumluluğu: Önemli Detaylar ve Örnekler

    Vergi uygulamaları kapsamında belediyelerin KDV tevkifatı sorumluluğu, 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği çerçevesinde net bir şekilde düzenlenmiştir. Bu yazıda, belediyelerin tevkifat yapma zorunluluğuna ilişkin genel kurallar ve uygulama örnekleri üzerinden konuyu detaylı bir şekilde açıklıyoruz.


    1) Belediyelerin Genel Tevkifat Sorumluluğu

    • 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (3.1.2/b) ayrımında belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) yer almadığından, 01 Mayıs 2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır.
    • Ancak, iktisadi işletmeleri nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunan belediyelerin, Tebliğin (3.1.2/a) bölümüne göre belirli teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı yapması gerekmektedir.

    2) İktisadi İşletmelerin Durumu

    • Belediyelerin iktisadi işletme faaliyetleri çerçevesinde KDV mükellefiyeti bulunuyorsa, bu işletmeler Tebliğin (3.2) ve (3.3) bölümlerine göre tevkifat yapmak zorundadır.
    • İktisadi işletme dışında kalan belediye faaliyetleri için yapılan mal ve hizmet alımlarında KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    3) Örnekler Üzerinden İnceleme

    Örnek 1:

    Belediye tarafından iş makinası kiralama hizmeti (şoförüyle birlikte)

    • CD Belediyesi, iş makinasını belediye hizmetlerinde kullanmak üzere (A) Ltd. Şti.’den kiralamıştır.
    • Sonuç: Bu işlemde belediye tarafından KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    Örnek 2:

    İktisadi işletme üzerinden alınan bina temizliği hizmeti

    • YZ Belediyesinin, su tesliminden kaynaklanan bir iktisadi işletmesi bulunmaktadır. Bu işletme, bina temizliği hizmetini (C) Ltd. Şti.’den almıştır.
    • Sonuç: İktisadi işletme faaliyeti çerçevesinde bu hizmet 7/10 oranında KDV tevkifatına tabidir.
    • Ancak, YZ Belediyesinin parkların bakım ve temizliğine yönelik alacağı hizmetler için belediye bünyesinde bir iktisadi işletme oluşmadığından, bu tür işlemler için KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    Örnek 3:

    Belediyeye ait firmanın KDV tevkifatı durumu

    • %95 hissesi belediyeye ait bir firma, belirlenmiş alıcılar arasında yer almadığından, Tebliğin (3.2) ve (3.3) bölümlerinde yer alan işlemler nedeniyle KDV tevkifatı yapmayacaktır.
    • Ancak, firmanın KDV mükellefiyeti bulunuyorsa, Tebliğde belirtilen işlemler kapsamında KDV tevkifatı yapması gerekmektedir.

    4. Sonuç ve Önemli Notlar

    • Belediyelerin iktisadi işletmeleri, sadece kendi ticari faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere KDV tevkifatı yapmakla yükümlüdür.
    • Belediyelerin genel hizmet faaliyetleri kapsamında yapılan işlemler için KDV tevkifatı sorumluluğu bulunmamaktadır.
    • Vergi uygulamalarında yapılan yanlışlıklardan kaçınmak için belediyelerin, iktisadi işletmeleriyle genel faaliyetlerini birbirinden ayırması ve bu çerçevede hareket etmesi önemlidir.

    Konuyla ilgili KDV Kanunu 63 no.lu sirkülerinin ilgili bölümü aşağıda belirtilmiştir.


    T.C.

    MALİYE BAKANLIĞI

    Gelir İdaresi Başkanlığı

    KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/63

    Konusu    : Tevkifat uygulaması

    Tarihi        : 21/6/2012

    Sayısı       : KDVK-63/2012-3

    3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun uygulamasına ilişkin sirkülerleri birleştirilen 60  No.lu KDV Sirkülerinin “2.İŞGÜCÜ TEMİN HİZMETLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI” bölümü başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

    2. TEVKİFAT UYGULAMASI

    2.1. Tam Tevkifat Uygulaması

    5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşların Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakları kiraya verme işlemleri ile reklam verme hizmetleri, kiracının veya reklam hizmeti alanın KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın tevkifata tabi tutulmayacaktır. Bu durumda, söz konusu idare, kurum ve kuruluşlar kiraya verme ve reklam verme hizmetleri dışında KDV’ye tabi işlemleri bulunmaması kaydıyla bu hizmetlere ilişkin KDV’yi sadece işlemlerin gerçekleştiği dönemler için 1 No.lu KDV Beyannamesi vermek suretiyle beyan edebileceklerdir. Genel bütçeli idareler ise, bu işlemlere ilişkin KDV’yi doğrudan gelir hesaplarına aktarmak suretiyle, beyanname vermeksizin işlem yapacaklardır.

    Buna göre, kampüsünde bulunan kafeyi işletmeciye kiraya veren Devlet üniversitesi, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer aldığından kira bedeli üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacak, KDV mükellefi olup olmadığına bakılmaksızın üniversite tarafından 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edecektir.

    2.2. Kısmi Tevkifat Uygulaması

    2.2.1. Kısmi Tevkifat Uygulayacak Alıcılar

    Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı uygulayacak alıcılar 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2) bölümünde belirtilmiştir.

    Tebliğin (3.1.2/a) ayrımında yer alan KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir) ile

    (3.1.2/b) ayrımında yer alan KDV mükellefi olsun olmasın,

    – 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,

    – Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

    – Döner sermayeli kuruluşlar,

    – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

    – Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

    – Bankalar,

    – Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),

    – Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,

    – Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,

    – Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,

    – Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler,

    Tebliğin (3.2) ve (3.3) bölümleri kapsamında KDV tevkifatı yapmakla sorumlu tutulmuştur.

    Tebliğin (3.1.2/b) ayrımında yer alanların kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki teslim ve hizmetlerinde hesaplanan KDV, alıcıların durumuna bakılmaksızın tevkifata tabi tutulmayacaktır.

    Payları İMKB’de işlem gören bir şirketin yarıdan fazla hissesine sahip olduğu şirket belirlenmiş alıcılar kapsamında yer almamaktadır.

    2.2.1.1. Belediyeler

    Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) ayrımında yer almamaktadır. Bu itibarla belediyelerin Tebliğin yürürlüğe girdiği 01/5/2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır.

    Ancak belediyelerin bünyelerinde oluşan iktisadi işletmeler nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunması halinde Tebliğin (3.1.2/a) bölümü çerçevesinde tevkifat yapma zorunlulukları bulunmaktadır.

    Bu suretle KDV mükellefi olan belediyelerin iktisadi işletme faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere, Tebliğin (3.2) ve (3.3) bölümlerinde yer alan ve KDV mükelleflerinin tevkifat yapmak üzere sorumlu tayin edildiği teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı yapmaları gerekmektedir. Dolayısıyla belediyelerin iktisadi işletme kapsamında olmayan faaliyetleri nedeniyle mal ve hizmet alımlarında KDV tevkifatı yapmaları söz konusu değildir.

    Örnek 1: CD Belediyesinin beledi hizmetlerinde kullanacağı iş makinasının şoförüyle birlikte (A) Ltd. Şti. tarafından belediyeye kiraya verilmesi işleminde belediye tarafından KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    Örnek 2: YZ Belediyesinin su teslimi nedeniyle oluşan iktisadi işletmesinin (C) Ltd. Şti.’nden aldığı bina temizliği hizmeti, belediye iktisadi işletmesi tarafından 7/10 oranında KDV tevkifatına tabi tutulacaktır. Bu faaliyet nedeniyle KDV mükellefiyeti belediye tüzel kişiliği adına tesis edilmiş ise, sadece iktisadi işletmenin alımlarına ilişkin tevkifat yapılacaktır. Dolayısıyla, YZ Belediyesinin parkların bakım ve temizliğine yönelik alacağı hizmetlerde, parklarla ilgili belediye bünyesinde bir iktisadi işletme oluşmadığından, KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

    Örnek 3: %95 hissesi Belediyeye ait firma belirlenmiş alıcılar arasında yer almadığından 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.2) ve (3.3) bölümlerinde Tebliğin (3.1.2/b) ayrımında sayılanların tevkifat yapmakla sorumlu tutulduğu işlemler nedeniyle KDV tevkifatı yapmayacaktır. Ancak, KDV mükellefiyeti bulunan söz konusu firmanın Tebliğde KDV mükelleflerinin tevkifat yapmakla sorumlu tutulduğu işlemlerde KDV tevkifatı yapması gerekmektedir.


    Kaynak: KDVK Sirküleri 63
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEmlakçılık yapan kişinin nihai tüketiciden aldığı konutun satışında KDV matrahı nasıl hesaplanacaktır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz