Ana Sayfa Vergi Yağlı ve sulu boya tablolar, her türlü resimler, gravürler, desenler ve fotoğrafik...

    Yağlı ve sulu boya tablolar, her türlü resimler, gravürler, desenler ve fotoğrafik eser çalışmalarında serbest meslek kazanç istisnası uygulaması

    1
    0
    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Ankara Defterdarlığı
    Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü
     
      
    Sayı:E-38418978-120[18-23]-63665205.11.2024
    Konu:Yağlı ve sulu boya tablolar, her türlü resimler, gravürler, desenler ve fotoğrafik eser çalışmalarında serbest meslek kazanç istisnası 
    İlgi:

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, yağlı boya ve sulu boya tablolar, her türlü resim gravür ve fotoğrafik eser çalışmalarınızın Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünce kayıt ve tescil edildiği belirtilerek Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesindeki istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

    – “Serbest meslek kazancının tarifi” başlıklı 65 inci maddesinde, “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

    …” ,

    – “Serbest meslek kazançlarında” başlıklı 18 inci maddesinde, “Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratların satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

    Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

    Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

    Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanun’un 94’üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.

    Bu madde kapsamındaki kazançları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar. Bu durumda olanların, 94 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında tevkifat yapma yükümlülüğü yoktur.” 

    hükümleri yer almaktadır.

    Aynı Kanunun “Vergi tevkifatı” başlıklı 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, “Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar” hükmüne yer verilmiş aynı fıkranın (2) numaralı bendinin (a) alt bendinde de 18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereğince) % 17 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması öngörülmüştür.

    Diğer taraftan, Kültür ve Turizm Bakanlığının 24/02/2023 tarihli ve 2023/8199 numaralı “Güzel Sanat Eserlerine İlişkin Kayıt-Tescil Belgesine” göre, yağlı ve sulu boya tablolar, her türlü resimler, desenler, gravürler, fotoğrafik eserler ve slaytlar, grafik eser çalışmalarınızın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre eser olarak kayıt ve tescil edildiği anlaşılmıştır.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, yağlı boya, sulu boya tablolar ve her türlü resim gravür çalışmalarınız ile fotoğrafçılık sanatının araç ve yöntemleri kullanılarak meydana getirilen fotoğrafik çalışmalarınızdan dolayı elde edeceğiniz hasılatınız için 193 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır. Ancak, gravür çalışmanız dolayısıyla meydana getirilen eserlerin ise 193 sayılı Kanunun 18 inci maddesinde sayılan eserlerden olması halinde bu çalışmalarınızdan elde edeceğiniz hasılata münhasır olmak üzere anılan maddede yer alan istisnadan faydalanabileceğiniz tabiidir.

    Söz konusu çalışmalarınızdan elde edilecek kazancın, 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2023 yılı için 1.900.000 TL’yi, 2024 yılı için 3.000.000 TL’yi) aşması halinde, elde edilen kazancın tamamının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

    TAVSİYE EDİLEN DİĞER İÇERİKLER


    Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTeknopark’ta çalışan kişilerin gelir vergisi teşvikinden çalışan mı işveren mi yararlanacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz