Ana Sayfa Vergi Yurt dışında yapılan montaj işine ait  faturanın Türkiye’deki ana yükleniciye düzenlenmesi halinde...

    Yurt dışında yapılan montaj işine ait  faturanın Türkiye’deki ana yükleniciye düzenlenmesi halinde kurumlar vergisi istisnası ve KDV uygulaması 

    4
    0

    Yurt dışında yapılan montaj işine ait  faturanın Türkiye’deki ana yükleniciye düzenlenmesi halinde kurumlar vergisi istisnası ve KDV uygulaması 

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun İstisnalar” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanarak Türkiye’de genel sonuç hesaplarına intikal ettirilen kazançların kurumlar vergisinden istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

    İnşaat işine ilişkin Türkiye’deki taşeron şirket tarafından düzenlenen faturaların işveren firmanın yurt dışındaki ülkede bulunan şubesi adına değil de Türkiye’deki ana merkezi adına düzenlenerek, ödemelerin Türkiye’de yapılmış olması, işin yurt dışı niteliğini değiştirmediği gibi, şirketin bu işten elde etmiş olduğu kazancında kurumlar vergisinden müstesna tutulmasına engel teşkil etmeyecektir. 

    Ancak, ana merkez adına düzenlenecek bu faturalarda; faturanın yurt dışında yapılan bir iş için düzenlendiğine ilişkin şerh konulması ve bu faturanın da şirketin ana merkez kayıtlarında izlenmemesi, yurt dışında bahse konu işin taşeron şirket tarafından taahhüt edilerek yapıldığının ilgili makamlardan alınacak belgelerle tevsik edilmiş olması gerekir.

    Buna göre, yurt dışında taşeron olarak yapımı üstlenilen fabrika inşaat işi KDV Kanununa göre Türkiye’de yapılmış bir işlem olarak  değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu işlemler KDV’ye tabi bulunmamaktadır. Bu nedenle yurt dışında işveren konumunda bulunan Türk şirketinin yurt dışındaki şube/şantiyesinde yapılan hizmetler nedeniyle anılan işveren şirketin yurt içindeki merkezine kesilecek faturalarda katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

     

     


    Kaynak: ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI – 01/03/2012 ve B.07.1.GİB.4.06.18.02-105-[229- 8834]-317sayılı Özelgesi, – https://www.gib.gov.tr/node/98875
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTapu Harcı KDV Dahil Bedelden Mi Yoksa KDV Hariç Bedelden Mi Hesaplanacak?
    Sonraki İçerikVergide defter saklama zaman aşımı süresi nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz